Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene (CROSBI ID 349306)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vicković, Janja Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vicković, Janja

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene

Odabir odgovarajućih uvjeta bijeljenja kod rafinacije ulja, ima važan utjecaj na njegovu konačnu kvalitetu i oksidacijsku stabilnost. U ovom radu ulje je laboratorijski bijeljeno s različitim koncentracijama aktivne zemlje (0.5, 1.0 i 1.5%), te pri različitim temperaturama (95, 105 i 115 0C), i vremenima kontakta ulja i zemlje (20, 30 i 40 minuta). U bijeljenom ulju su određivane vrijednosti crvenih i žutih Lovibond jedinica, % slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, anisidinski broj, Totox broj i UV apsorbancija na 232 i 270 nm. Analizirano je 17 uzoraka neutraliziranog sojinog ulja. Zadovoljavajući rezultati bijeljenja, što se tiče boje i oksidacijske stabilnosti ulja, su postignuti samo kod koncentracije zemlje od 1.5%, u uzorcima koji su bijeljeni pri 95 0C i 30 minuta, odnosno pri 105 0C i 20 minuta.

sojino ulje; bijeljenje; oksidacija

nije evidentirano

engleski

Influence of bleaching conditions on oxidation changes of soybean oil

nije evidentirano

soybean oil; bleaching; oxidation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

08.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija