Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene (CROSBI ID 349306)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vicković, Janja
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene
Odabir odgovarajućih uvjeta bijeljenja kod rafinacije ulja, ima važan utjecaj na njegovu konačnu kvalitetu i oksidacijsku stabilnost. U ovom radu ulje je laboratorijski bijeljeno s različitim koncentracijama aktivne zemlje (0.5, 1.0 i 1.5%), te pri različitim temperaturama (95, 105 i 115 0C), i vremenima kontakta ulja i zemlje (20, 30 i 40 minuta). U bijeljenom ulju su određivane vrijednosti crvenih i žutih Lovibond jedinica, % slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, anisidinski broj, Totox broj i UV apsorbancija na 232 i 270 nm. Analizirano je 17 uzoraka neutraliziranog sojinog ulja. Zadovoljavajući rezultati bijeljenja, što se tiče boje i oksidacijske stabilnosti ulja, su postignuti samo kod koncentracije zemlje od 1.5%, u uzorcima koji su bijeljeni pri 95 0C i 30 minuta, odnosno pri 105 0C i 20 minuta.
sojino ulje; bijeljenje; oksidacija
nije evidentirano
engleski
Influence of bleaching conditions on oxidation changes of soybean oil
nije evidentirano
soybean oil; bleaching; oxidation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
08.12.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb