Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja (CROSBI ID 349299)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Neđeral, Sandra
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja
Istraživan je utjecaj godine uzgoja i uvjeta prerade bučinih koštica (beskorke i obične) i miješanja bučinih ulja s rafiniranim uljima na njegovu kvalitetu i održivost. Uvjeti prerade nisu jednako utjecali na sve sastojke, ali je održivost bila najbolja u uljima iz termički obrađenih koštica. Udjel i sastav nekih spojeva razlikovao se i s obzirom na vrstu koštice i godinu uzgoja. Dodatak rafiniranih ulja utjecao je na održivost bučinog ulja, a već 2% ovih ulja moguće je identificirati putem sastava sterola.
bučino ulje; bioaktivni sastojci; održivost; patvorenje; prešanje; sastav masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
The influence of processing conditions of pumpkin Cucurbita pepo L. seed on bioactive compounds and oil stability
nije evidentirano
adulteration; bioactive compounds; fatty acid composition; oxidative stability; pressing; pumpkin seed oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
133
14.02.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb