Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333524

Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja


Neđeral, Sandra
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja
(The influence of processing conditions of pumpkin Cucurbita pepo L. seed on bioactive compounds and oil stability)

Autori
Neđeral, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02.

Godina
2008

Stranica
133

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
Bučino ulje; bioaktivni sastojci; održivost; patvorenje; prešanje; sastav masnih kiselina
(Adulteration; bioactive compounds; fatty acid composition; oxidative stability; pressing; pumpkin seed oil)

Sažetak
Istraživan je utjecaj godine uzgoja i uvjeta prerade bučinih koštica (beskorke i obične) i miješanja bučinih ulja s rafiniranim uljima na njegovu kvalitetu i održivost. Uvjeti prerade nisu jednako utjecali na sve sastojke, ali je održivost bila najbolja u uljima iz termički obrađenih koštica. Udjel i sastav nekih spojeva razlikovao se i s obzirom na vrstu koštice i godinu uzgoja. Dodatak rafiniranih ulja utjecao je na održivost bučinog ulja, a već 2% ovih ulja moguće je identificirati putem sastava sterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Sandra Balbino, (249936)