Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333514

Opterećenje tenisača na različitim podlogama


Barbaros Tudor, Petar; Matković, Branka; Novak, Dario
Opterećenje tenisača na različitim podlogama // Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 22 (2007), 2; 76-85 (recenziran, članak, znanstveni)


Naslov
Opterećenje tenisača na različitim podlogama
(A comparison of tennis players' loads on two different court surfaces)

Autori
Barbaros Tudor, Petar ; Matković, Branka ; Novak, Dario

Izvornik
Hrvatski športskomedicinski vjesnik (0354-0766) 22 (2007), 2; 76-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Tenis ; zemlja ; betonska podloga ; opterećenje
(Tennis ; clay ; hard court ; load)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je usporedba opterećenja tenisača s obzirom na igru na različitoj podlozi: beton i zemlja. U tu svrhu 20 tenisača seniorskog uzrasta odigrali su 20 susreta, 10 susreta na zemljanoj podlozi i 10 na betonskoj, uz uvjet da su isti parovi igrača odigrali susrete na obje podloge. Svaki je susret snimljen s dvije kamere radi dobivanja što pouzdanijih podataka vezanih uz tenisku statistiku. Procjena fiziološkog opterećenja na teniskom terenu provedena je praćenjem frekvencije srca i koncentracije laktata. Zaključeno je kako je podloga utjecala na različitu distribuciju opterećenja koje je izazvalo značajno veće povećanje frekvencije srca i energetsku potrošnju tijekom igre na zemljanoj podlozi. Interesantno je da distribucija opterećenja i duže trajanje pojedinih dijelova igre (poen, gem) nije utjecalo na razliku u ukupnom broju odigranih poena po satu igre. Dakle po satu susreta na betonskoj podlozi nije se odigralo više poena, ali je loptica na zemljanoj podlozi bila duže u igri tijekom poena, gema, susreta. Poeni se po svojoj strukturi i zahtjevnosti razlikuju većim brojem udaraca, dužim i većim brojem izmjena u poenu i gemu, što tijekom sata igre dovodi do značajno veće energetske potrošnje na zemljanoj podlozi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, KineziologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )
034-0342282-2402 - Znanje o prehrani i prehrambene navike sportaša (Branka Matković, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište Libertas

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts