Dobre bakterije iz jogurta (CROSBI ID 535025)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tudor, Milna
hrvatski
Dobre bakterije iz jogurta
Posljednjih godina znanstvena istraživanja dala su more dokaza o pozitivnoj ulozi mlijeka i mliječnih proizvoda u promociji zdravlja i prevenciji mnogih bolesti. U tome značajnu ulogu imaju fermentirana mlijeka s dodanim bakterijama mliječne kiseline koje imaju probiotička svojstva. Ove godine obilježava se 100 godina otkako je ruski nobelovac Ilja Mečnikov postavio koncepciju probiotika ističući da bugarski seljaci žive dulje jer u svojoj svakodnevnoj prehrani konzumiraju fermentirana mlijeka. Pozitivan učinak na zdravlje i dugovječnost čovjeka pripisao je bakteriji Lactobacillus bulgaricus. Popularno probiotičke bakterije nazivamo „ dobrim bakterijama“ . Njihova glavna uloga je uravnoteženje crijevne mikroflore kroz borbu s štetnim bakterijama i onemogućavanja njihovog rasta i razmnožavanja u crijevima. Zbog takvog djelovanja probiotičkih bakterija konzumacija fermentiranih mlijeka pomaže u liječenju i prevenciji karcinoma probavnog trakta, upalnih bolesti crijeva, zatvora, nadimanja, dijareje, urogenitalnih infekcija, te povišene koncentracije kolesterola u krvi. Također pomažu obnavljanje crijevne mikroflore oštećene zbog stresa, kemoterapije ili infektivnih bolesti, te olakšavaju metabolizam laktoze. Danas je jogurt s dodanom LGG kulturom jedan od najpoznatijih i najpopularnijih fermentiranih mlijeka među širom populacijom.
probitici; jogurt
nije evidentirano
engleski
Good bacteria from yoghurt
nije evidentirano
probiotics; yoghurt
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2008
pozvano predavanje
21.04.2008-26.04.2008
Osijek, Hrvatska