Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333413

Unapređenje prometa i opskrbe lijekovima kao segment zdravstvene reforme


Toković, Katarina; Zelenika, Ratko; Bezić, Heri
Unapređenje prometa i opskrbe lijekovima kao segment zdravstvene reforme // RiF Riznica, 6 (2007), 6; 38-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Unapređenje prometa i opskrbe lijekovima kao segment zdravstvene reforme
(Improvement of Traffic and Distribution of Pharmaceutical Goods as a part of Healthcare Reform)

Autori
Toković, Katarina ; Zelenika, Ratko ; Bezić, Heri

Izvornik
RiF Riznica (0350-4506) 6 (2007), 6; 38-44

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Veledrogerije; distribucijski kanali; Europska unija; pravna regulativa
(Wholesale of pharmaceutical goods; wholesaler of pharmaceutical goods; distribution chains; European Union; legal regulation)

Sažetak
Promet lijekova i medicinskih proizvoda na hrvatskom tržištu podrazumijeva posredovanje između proizvođača i krajnjeg korisnika lijeka kroz promet lijekova i medicinskih proizvoda na veliko (nabava, skladištenje, opskrbljivanje, prodaja, uvoz i izvoz lijeka) i kroz promet na malo. Veledrogerije se u tom kontekstu pojavljuju na hrvatskom tržištu kao pravne osobe koje organiziraju promet lijekova i medicinskih proizvoda na veliko. Kako bi se takav promet temeljen na ekonomskim načelima odvijao u skladu s dobrom praksom važno je poštivati različite pravne akte koji reguliraju promet lijekova i medicinskih proizvoda na hrvatskom tržištu. Naglasak je na činjenici da je važno da veledrogerija osigura da lijekovi ili medicinski proizvodi budu dostavljeni u najkraćem mogućem roku. Europska unija nema jedinstvenog zakona o zdravstvenoj skrbi, ali je tretira kao važan dio ljudskih prava unutar Unije te je stoga vrlo bitno da Republika Hrvatska donese nove i revidira postojeće pravne akte koji reguliraju poslovanje na hrvatskom tržištu lijekova i medicinskih proizvoda. Nacionalna strategija zdravstva treba biti temeljena na racionalizaciji troškova i podizanju kvalitete usluge i prihvaćena od strane oporbe i svih socijalnih partnera. Provođenje reforme će se posljedično odraziti na sve sudionike distribucijskih lanaca, stoga je nužno slijediti odrednice koje se odnose na područje pravnih stečevina, zdravstva u cjelini, eknomskoga aspekta distribucije lijekova i medicinskih proizvoda i korisnika zdravstvenih usluga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-0000000-1267 - Tercijarna logistika - čimbenik uključivanja RH u europski gospodarski sustav (Alen Host, )
081-0811403-1414 - Inovativnost, transfer tehnologije i konkurentnost hrvatskog izvoza (Heri Bezić, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka