Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333352

Konstrukcija Upitnik samoiskaza devijantnog i delinkventnog ponašanja mladih


Ajduković, Marina; Ručević, Silvija; Šincek, Daniela
Konstrukcija Upitnik samoiskaza devijantnog i delinkventnog ponašanja mladih // 18. dani Ramira i Zorana Bujasa, Zagreb, 13. -15. 12. 2007., Sažeci priopćenja. / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana (ur.).
Zagreb: Školska Knjiga, 2007. str. 80-80 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Konstrukcija Upitnik samoiskaza devijantnog i delinkventnog ponašanja mladih
(Development of Self - Reported Delinquency Questionnaire)

Autori
Ajduković, Marina ; Ručević, Silvija ; Šincek, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
18. dani Ramira i Zorana Bujasa, Zagreb, 13. -15. 12. 2007., Sažeci priopćenja. / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana - Zagreb : Školska Knjiga, 2007, 80-80

ISBN
978-953-175-302-9

Skup
18. dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13. - 15. 12. 2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Delinkvencija; mladi; samoiskaz
(Delinquency; youth; self - report)

Sažetak
Prvi Upitnik samoiskaza devijantnog i delinkventnog ponašanja mladih u Hrvatskoj konstruiran je prije 25 godina (Ajduković, 1982). Novi pojavni oblici neprihvatljivog ponašanja (kao što je konzumiranje novih vrsta droga npr. ecstasy), kao i ponašanja koja su tek odnedavno prepoznata kao odstupajuća (npr. nasilje u vezama) nametnuli su potrebu izrade nove verzije ovog upitnika. U konstrukciji upitnika pošlo se od 72 tvrdnje koje se odnose na različite pojavne oblike društveno neprihvatljivog ponašanja mladih. Istraživanje je provedeno na velikom uzorku učenika osječkih i zagrebačkih osnovnih i srednjih škola (N=1422). Faktorskom analizom upitnika dobiveno je sedam faktora imenovanih kao: a) Devijantna ponašanja (Cronbach α = 0.82) ; b) Nepoželjna normativna ponašanja (Cronbach α = 0.71) ; c) Rizična spolna ponašanja (Cronbach α = 0.79) ; d) Korištenje ili zlouporaba psihoaktivnih tvari (Cronbach α = 0.65) ; e) Nasilnička ponašanja u bliskim odnosima (Cronbach α = 0.49) ; f ) Krađa, provale, razbojništvo (Cronbach α = 0.70) i g) Suicidalna i autoagresivna ponašanja (Cronbach α = 0.33), a Upitnik je skraćen na 43 čestice. U tijeku je postupak određivanja indeksa težine čestica upitnika, koji se zasniva na procjenama stručnjaka koji rade u centrima za socijalnu skrb, domovima za odgoj djece i mladeži, općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima u Osijeku i Zagrebu. Ovim upitnikom će se omogućiti proučavanje i praćenje mladih u riziku, razvoj delinkvencije, te će se stručnjacima u praksi ponuditi instrument koji će olakšati prepoznavanje rizičnih skupina mladih. U radu će se prezentirati i podaci o rasprostranjenosti pojedinih ponašanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661686-1431 - Djeca, mladi, obitelji i socijalni razvoj Hrvatske (Marina Ajduković, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Osijek