Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i determinacija sojeva iz autohtone mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 330564)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Samaržija, Dubravka Izolacija i determinacija sojeva iz autohtone mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline / Lukač-Havranek, Jasmina (mentor); Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 1998

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka

Lukač-Havranek, Jasmina

hrvatski

Izolacija i determinacija sojeva iz autohtone mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline

Ubrzani razvitak tehnologije koji je započeo u prvoj polovici ovog stoljeća omogućio je i proizvodnju različitih vrsta mliječnih proizvoda koji su pojedinačno karakterizirani svojim specifičnim fermentacijama. Zbog toga se i sojevi bakterija, koji čine sastav kultura, selekcioniraju na točno određene osobine s predvidivim svojstvima u izabranim fermentacijama. Premda su selekcijom sojeva dobiveni izuzetni rezultati, istovremeno selekcija sojeva na točno određene osobine smanjila je broj raspoloživih sojeva koji čine sastav kultura. Broj raspoloživih sojeva naročito se smanjio za najvažnije osobine acidifikaciju, proteolizu, stvaranje komponenti okusa i arome, antimikrobnu aktivnost i rezistentnost na bakteriofage. Relativno mali broj raspoloživih sojeva uzrokovao je i određenu uniformnost samih mliječnih proizvoda. Genetskom modifikacijom postojećih sojeva i izolacijom drugačijih, poželjnih sojeva iz drugih izvora načini su kojima se pokušavaju riješiti nastali problemi. Predpostavljeni izvor "novih" sojeva su i tradicionalne autohtone mješovite mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline. U odnosu na industrijske kulture tim kulturama se pripisuje i veća stabilnost te manja osjetljivost na bakteriofag infekciju. Međutim, proučavanje autohtonih kultura otežano je zbog velike divergentnosti između sojeva i zato što nema univerzalno prihvaćene metode za njihovu identifikaciju. Za ova istraživanja kao potencijalni izvor soja i/ili sojeva s "novim" svojstvima izabrana je nepotpuno definirana autohtona mješovita mezofilna kultura stara više od 40 godina, sastavljena od sojeva Lactococcus lactis vrste. Osim utvrđivanja njezinog stvarnog sastava, stabilnosti i autentičnosti sojeva, cilj ovih istraživanja bio je i ocijeniti prikladnost RAPD (random amplified polymorphic DNA) analize u identifikaciji laktokoka na razini subspeciesa i soja. U identifikaciji autohtonih sojeva korišteni su, zbog pretpostavljene velike varijabilnosti sojeva unutar pojedine kulture, brojne morfološke, fiziološke i biokemijske probe te vrlo osjetljiva nemolekularna identifikacija na osnovi fermentacije 49 različitih ugljikohidrata API 50CH sustavom. Od ukupno 120 izoliranih sojeva za RAPD analizu nasumično je odabrano 16 sojeva: 5 koji su prema fenotipskim karakteristikama pripadali Lc. lactis subsp. lactis, 5 Lc. lactis subsp. cremoris i 6 Lc. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis sojevima te za usporedbu 3 referentna soja. NTSYS-pc biostatistički program korišten je za izračunavanje koeficijenta genetske sličnosti, klaster analize i izradu dendrograma te usporedbu konačnih dendrograma s izvornim podacima. U determinaciji sojeva autohtone mezofilne kulture laktokoka utvrđeno je da RAPD analiza razlikuje vrste koje su fenotipski vrlo slične, a genotipski različite. Analiza RAPD otisaka također je pokazala da ta molekularna metoda razlikuje i vrlo blisko srodne sojeve unutar istog subspeciesa. Jednako tkao RAPD analizom, korištenjem oligonukleotidne klice sekvence 5-TCGCCAGCCA (P 16) bilo je moguće razlikovati Lc. lactis subsp. lactis od njegovog biovara diacetylactis što do sada nije utvrdio niti jedan autor. Između 16 ispitivanih sojeva iz svojih grupa jasno su se izdvojili sojevi C1, L3, L7 i D13 te ti sojevi izgleda predstavljaju veći izvor genetske različitosti u odnosu na ostale ispitivane sojeve. RAPD analizom utvrđena sposobnost razlikovanja na razini soja otvara mogućnost izolacije soja ili sojeva s nekim novim osobinama, drugačijim u odnosu na visokoselekcionirane sojeve.

Lc. lactis subsp. lactis; Lc. lactis subsp. cremoris; Lc. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; autohtoni sojevi; identifikacija; RAPD analiza

nije evidentirano

engleski

Izolation and determination strains from achtonous mesophylus culturec lactis acid bacteria

nije evidentirano

Lc. lactis subsp. lactis; Lc. lactis subsp. cremoris; Lc. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis; achtonous strains; identification; RAPD

nije evidentirano

Podaci o izdanju

110

20.11.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano