Ekstrakcija oligosaharida iz soje (CROSBI ID 534945)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra
hrvatski
Ekstrakcija oligosaharida iz soje
Soja je najlakše dostupan i jeftin izvor dodatnih bjelančevina hrani za ljude, stoku i perad. Hranidbena vrijednost soje međutim je ograničena zbog neprobavljivosti galaktooligosaharida koji uzrokuju nadimanje. S druge strane povećan je interes oligosaharida za primjenu kao nutraceutika. Cilj ovog rada bio je procijeniti metodu ekstrakcije razdvajanja, identifikacije i kvantifikacije topljivih saharida (monosaharida, saharoze, rafinoze i stahioze) u soji. Četiri uzorka soje su samljevena, a zatim ekstrahirana vodom tijekom 10, 20 i 30 minuta pri 25 i 50 C zbog utvrđivanja razlike u količini saharida u odnosu na vrijeme i temperaturu ekstrakcije. Razdvajanje je provedeno na visokorazlučivom tekućinskom kromatografskom sustavu (HPLC) opremljenim izokratnom pumpom, MetaCharb Ca plus kolonom i refraktiv indeks detektorom. Saharidi su identificirani iz vodenog ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja i kvantificirani postupkom externog standarda prema površini pikova. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ekstrakcija saharida tijekom 20 minuta pri 50 C. Pri ovim uvjetima ekstrakcije količina ukupnih šećera kretala se u rasponu od 7, 858% do 9, 030%, a oligosaharidi su zastupljeni 33, 88% - 49, 24% u odnosu na ukupne šećere u uzorcima soje.
soja; oligosaharidi; ekstrakcija; HPLC razdvajanje
nije evidentirano
engleski
Oligosaccharides Extraction from Soybean
nije evidentirano
soybean; oligosaccharides; extraction; HPLC separation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
175-176.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-66-0
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska