Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Importance of virgin olive oil in the progress of Listeria monocytogenes infection (CROSBI ID 349261)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bogetić, Ivana Importance of virgin olive oil in the progress of Listeria monocytogenes infection / Giacometti, Jasminka ; Abram, Maja (mentor); Abram, Maja (neposredni voditelj). Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bogetić, Ivana

Giacometti, Jasminka ; Abram, Maja

Abram, Maja

engleski

Importance of virgin olive oil in the progress of Listeria monocytogenes infection

Listeria monocytogenes je gram-pozitivna bakterija koja uzrokuje sepsu i meningitis u imunokompromitirajućih pacijenata te značajne infekcije u trudnica. Listerioze miševa često se primjenjuje kao model za određivanje različitih čimbenika i stanica koje sudjeluju u odgovoru domaćina na ovaj unutarstanični patogen. Prehrana domaćina bitno utječe na urođenu i stečenu imunost. Višestrukonezasićene n-3 masne kiseline (PUFA) unešene prehranom imaju protuupalni i imunomodulacijski učinak, utječu na smanjenje produkcije upalnih eikozanoida i citokina kao i proliferaciju T stanica. Tako prehrana obogaćena n-3 PUFA (riblje ulje) utječe na smanjenje biosinteze IL-12 i IFNgama kod izazvane infekcije L.monocytogenes. Prehranom unešene masti bitno mijenjaju sastav membrana tkiva te mogu biti važne u imunosnom odgovoru domaćina na infekciju. Pokazalo se da maslinovo ulje ima baktericidna svojstva. Dva su razloga koja upućuju na ovu hipotezu: a) veliki udio oleinske kiseline (n-9) koja ima sličan učinak n-3 PUFA jer mijenja odnos n:3/n-6 kiselina unešenih prehranom i tako omogućava sintezu “ dobrih eikozanoida” , a smanjuje sintezu “ loših eikozanoida” (PGE2, LTB4) te prilagođavaju stečenu imunost domaćina ; b) prisutnost bioaktivnih fenolnih tvari, koje imaju višestruke uloge (antioksidansi, inhibitori upalnih enzima, itd.). Baktericidni i bioaktivni učinak imaju maslinova ulja visokog sadržaja fenolnih tvari (tirosol, hidroksitirosol, oleuropein, verbaskozid, i dr.) U radu je određena promjena sastava masnih kiselina membranskih fosfolipida jetre u ženki Balb/c miša inficiranih L.monocytogenes, utjecaj n-9 masne kiseline i polifenola (prehrana obogaćena maslinovim uljem), utjecaj polifenola maslinova ulja na tijek infekcije in vivo. Primjenjeni model je dobro odabran u istraživanju kojim se povezuje lipidni profil membrana domaćina s prirodnom i stečenom imunosti, odnosno s otpornošću domaćina prema infekciji izazvanoj L.monocytogenes.

olive oil; polyphenols; L.monocytogenes; fatty acid composition; polar lipids; CFU; ALT; AST

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

17.04.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Biologija