Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi (CROSBI ID 84902)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Džaja, Petar ; Grabarević, Željko
hrvatski
Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi
Dokazano je kako histamin nastaje enzimski iz mainokiseline histidina, a stvaraju ga i određene vrste bakterija. U peradarskoj proizvodnji otrovanje pilića s histaminom posljedica je uporabe hrane koja u sebi sadrži riblje brašno. Bolest opisanu kao "black vomit disease" dokazano je da ju uzrokuju histamin i gizerozin koji se nalazi u peradarskoj hrani. Histamin i gizerozin najčešće uzrokuju lezije kutikule mišićnog želuca, povećan mortalitet i povećanu konverziju hrane. Riblje brašno kao krmivo životinjskog podrijetla vrlo brzo mijenja svoja svojstva, a zbog sadržaja velike količine histidina može imati za posljedicu stvaranje velike količine histamina i gizerozina.
histamin; gizerozin; riblje brašno; stočna hrana; erozije kutikule mišićnog želuca; perad
nije evidentirano
engleski
Occurence of histamine and gizzerosine in fish meal and their significance in ethiopathogenesis of gizzard erosion in poultry
nije evidentirano
histamine; gizzerosine; fish meal; poultry food; gizzard erosion; poultry
nije evidentirano