Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi (CROSBI ID 84902)

Prilog u časopisu | ostalo

Džaja, Petar ; Grabarević, Željko Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi // Praxis veterinaria, 46 (1998), 1-2; 29-34

Podaci o odgovornosti

Džaja, Petar ; Grabarević, Željko

hrvatski

Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi

Dokazano je kako histamin nastaje enzimski iz mainokiseline histidina, a stvaraju ga i određene vrste bakterija. U peradarskoj proizvodnji otrovanje pilića s histaminom posljedica je uporabe hrane koja u sebi sadrži riblje brašno. Bolest opisanu kao "black vomit disease" dokazano je da ju uzrokuju histamin i gizerozin koji se nalazi u peradarskoj hrani. Histamin i gizerozin najčešće uzrokuju lezije kutikule mišićnog želuca, povećan mortalitet i povećanu konverziju hrane. Riblje brašno kao krmivo životinjskog podrijetla vrlo brzo mijenja svoja svojstva, a zbog sadržaja velike količine histidina može imati za posljedicu stvaranje velike količine histamina i gizerozina.

histamin; gizerozin; riblje brašno; stočna hrana; erozije kutikule mišićnog želuca; perad

nije evidentirano

engleski

Occurence of histamine and gizzerosine in fish meal and their significance in ethiopathogenesis of gizzard erosion in poultry

nije evidentirano

histamine; gizzerosine; fish meal; poultry food; gizzard erosion; poultry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46 (1-2)

1998.

29-34

objavljeno

0350-4441

Povezanost rada

nije evidentirano