Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokemijski pokazatelji stresa u vrsti Posidonia oceanica (L.) Delile (CROSBI ID 349243)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvatiček, Marina Biokemijski pokazatelji stresa u vrsti Posidonia oceanica (L.) Delile / Vidaković-Cifrek, Željka (mentor); Mirta Tkalec (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2007

Podaci o odgovornosti

Horvatiček, Marina

Vidaković-Cifrek, Željka

Mirta Tkalec

hrvatski

Biokemijski pokazatelji stresa u vrsti Posidonia oceanica (L.) Delile

Posidonia oceanica (L.) Delile je morska cvjetnica, endemska biljka Sredozemnog i Jadranskog mora. Raste u plitkom, pjeskovitom i muljevitom morskom dnu i formira gusta i vrlo produktivna naselja koja se mogu protezati od površine mora pa sve do dubina većih od 30 m. Zbog osjetljivosti na ekološke promjene odličan je organizam indikator za procjenu stanja morskog okoliša (biomonitoring). U ovom radu prikazani su rezultati preliminarnih istraživanja biokemijskih pokazatelja oksidacijskog stresa u listovima posidonije, s ciljem da se utvrdi koji bi pokazatelji bili pogodni za istraživanja djelovanja okolišnih čimbenika na posidoniju. Praćena je pojava produkata lipidne peroksidacije, količina prolina i aktivnost antioksidacijskih enzima. Uzorci su prikupljeni na staništu na kojem su ekološki uvjeti pogodni za razvoj posidonije, dakle gdje nema zagađenja. Rezultati su pokazali da je aktivnost antioksidacijskih enzima (katalaze, askorbat i pirogalol peroksidaza) veća u inetrmedijarnim listovima nego u adultnim. Količina prolina je bila veća u adultnim listovima nego u intermedijarnim, kao i količina produkata lipidne peroksidacije. Navedeni biokemijski pokazatelji pokazali su da su mjerljivi u različitim dijelovima lista (bazi, srednjem dijelu plojke i vrhu) te u morfološki različitim listovima posidonije. Stoga se stopa lipidne peroksidacije, količina prolina i aktivnosti antioksidacijskih enzima mogu koristiti u daljnjim istraživanjima kao biokemijski pokazatelji stresa u posidoniji.

Posidonia oceanica (L.) Delile; oksidacijski stres; reaktivni oblici kisika (ROS); biokemijski pokazatelji stresa; malondialdehid; prolin; antioksidacijski enzimi (askorbat i pirogalol peroksidaza)

nije evidentirano

engleski

Biochemical stress parameters in Posidonia oceanica (L.) Delile

nije evidentirano

Posidonia oceanica (L.) Delile; oxidation stress; reactive oxygen species (ROS); biochemical stress parameters; malondialdehid; proline; antioxidative enzymes (ascorbat peroxidase and pyrogalol peroxsidase)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

19.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija