Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332610

Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba


Voća, Neven; Krička, Tajana; Janušić, Vanja; Matin, Ana; Ćurić, Duška
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba // Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba
(Influence of drying temperature on starch gelatinization in corn kernel)

Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana ; Ćurić, Duška

Izvornik
Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49 (2007), 6; 309-316

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stupanj želatinizacije; škrob; zrno kukuruza; sušenje
(Gelatinization; starch; corn kernel; drying)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stupanj želatinizacije škroba kukuruza kao fizikalno-kemijska promjena, uvjetovana termičkim postupkom sušenja zrna. Postupak sušenja provodio se na četiri temperature sušenja zraka i to 70, 90, 110 i 130&ordm ; ; C na uzorcima zrna pet hibrida kukuruza Bc 462, Bc 4982, Bc Jumbo 48, Florencia i Stefania, uzgojenih tijekom tri vegetacijske sezone. Usporedbom srednjih vrijednosti otpuštanja vode iz zrna, kroz tri godine istraživanja, najsporije je otpuštao vodu iz zrna hibrid Stefania, a značajno najbrže hibrid Florencia, kod kojega je utvrđen i najveći udio škroba. Najmanji stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod uzoraka koji su prirodno osušeni, a porastom temperature sušenja povećavao se stupanj želatinizacije škroba. Najveći stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod hibrida Bc 462, a najmanji kod hibrida Bc Jumbo 48. Vegetacijska sezona tijekom uzgoja zrna kukuruza imala je značajan utjecaj na brzinu otpuštanja vode te sadržaj škroba u zrnu istraživanih hibrida kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178-001

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts