Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332020

Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja


Voća, Neven; Krička, Tajana; Jukić, Željko; Janušić, Vanja; Matin, Ana
Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja // Zbornik sažetaka / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Novel Centar Zagreb, 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja
(Processing of corn kernel using hydrotermic cooking procedure)

Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jukić, Željko ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Krička, Tajana - Zagreb : Novel Centar Zagreb, 2004

Skup
1. Međunarodni i 18. Hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, 17.-18.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Zrno kukuruza; uparavanje; temperature; škrob; protein; ulje
(Corn kernel; ″ cooking″ procedure; temperatures; starch; protein; oil)

Sažetak
Istraživanje o utjecaju postupka uparavanja na postotni udio škroba, proteina i ulja, provedeno je na 2 hibrida kukuruza iste vegetacijske skupine (Bc 354 i Bc 394). Uparavanje je započeto pri vlagama od 32, 73% (Bc 354) i 31, 67 (Bc 394), te se nakon uparavanja vlaga u zrnu kukuruza odabranih hibrida povećala za 7, 36% (Bc 354), odnosno za 2, 96 (Bc 394). Osim toga, prije i nakon postupka uparavanja i sušenja zrna napravljene su analize o postotnom udjelu škroba, proteina i ulja u zrnu kukuruza. Iz podataka dobivenih u istraživanju vidljivo je da se zrno hibrida Bc 354 nakon uparavanja sušilo sporije u odnosu na zrno hibrida Bc 394 i to pri svim odabranim temperaturama. Kada je zrno samo sušeno, odnosno bez postupka uparavanja, hibrid Bc 354 duže se sušio isključivo na temperaturi od 70&ordm ; C, dok se na svim ostalim temperaturama sušio brže u odnosu na zrno hibrida Bc 394. Nakon postupka uparavanja i sušenja došlo je do povećanja sadržaja škroba i do smanjenja u sadržaju proteina i ulja u zrnu odabranih hibrida, u odnosu na samo sušeno zrno kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178001

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb