Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja (CROSBI ID 534821)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jukić, Željko ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja // Zbornik sažetaka / Krička, Tajana (ur.). Zagreb: Novel Centar Zagreb, 2004. str. 5-x

Podaci o odgovornosti

Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jukić, Željko ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana

hrvatski

Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja

Istraživanje o utjecaju postupka uparavanja na postotni udio škroba, proteina i ulja, provedeno je na 2 hibrida kukuruza iste vegetacijske skupine (Bc 354 i Bc 394). Uparavanje je započeto pri vlagama od 32, 73% (Bc 354) i 31, 67 (Bc 394), te se nakon uparavanja vlaga u zrnu kukuruza odabranih hibrida povećala za 7, 36% (Bc 354), odnosno za 2, 96 (Bc 394). Osim toga, prije i nakon postupka uparavanja i sušenja zrna napravljene su analize o postotnom udjelu škroba, proteina i ulja u zrnu kukuruza. Iz podataka dobivenih u istraživanju vidljivo je da se zrno hibrida Bc 354 nakon uparavanja sušilo sporije u odnosu na zrno hibrida Bc 394 i to pri svim odabranim temperaturama. Kada je zrno samo sušeno, odnosno bez postupka uparavanja, hibrid Bc 354 duže se sušio isključivo na temperaturi od 70&ordm ; C, dok se na svim ostalim temperaturama sušio brže u odnosu na zrno hibrida Bc 394. Nakon postupka uparavanja i sušenja došlo je do povećanja sadržaja škroba i do smanjenja u sadržaju proteina i ulja u zrnu odabranih hibrida, u odnosu na samo sušeno zrno kukuruza.

Zrno kukuruza; uparavanje; temperature; škrob; protein; ulje

nije evidentirano

engleski

Processing of corn kernel using hydrotermic cooking procedure

nije evidentirano

Corn kernel; ″ cooking″ procedure; temperatures; starch; protein; oil

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Krička, Tajana

Zagreb: Novel Centar Zagreb

Podaci o skupu

1. Međunarodni i 18. Hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju

predavanje

17.11.2004-18.11.2004

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)