Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja (CROSBI ID 534821)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Jukić, Željko ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana
hrvatski
Dorada kukuruznog zrna hidrotermičkim postupkom uparavanja
Istraživanje o utjecaju postupka uparavanja na postotni udio škroba, proteina i ulja, provedeno je na 2 hibrida kukuruza iste vegetacijske skupine (Bc 354 i Bc 394). Uparavanje je započeto pri vlagama od 32, 73% (Bc 354) i 31, 67 (Bc 394), te se nakon uparavanja vlaga u zrnu kukuruza odabranih hibrida povećala za 7, 36% (Bc 354), odnosno za 2, 96 (Bc 394). Osim toga, prije i nakon postupka uparavanja i sušenja zrna napravljene su analize o postotnom udjelu škroba, proteina i ulja u zrnu kukuruza. Iz podataka dobivenih u istraživanju vidljivo je da se zrno hibrida Bc 354 nakon uparavanja sušilo sporije u odnosu na zrno hibrida Bc 394 i to pri svim odabranim temperaturama. Kada je zrno samo sušeno, odnosno bez postupka uparavanja, hibrid Bc 354 duže se sušio isključivo na temperaturi od 70º ; C, dok se na svim ostalim temperaturama sušio brže u odnosu na zrno hibrida Bc 394. Nakon postupka uparavanja i sušenja došlo je do povećanja sadržaja škroba i do smanjenja u sadržaju proteina i ulja u zrnu odabranih hibrida, u odnosu na samo sušeno zrno kukuruza.
Zrno kukuruza; uparavanje; temperature; škrob; protein; ulje
nije evidentirano
engleski
Processing of corn kernel using hydrotermic cooking procedure
nije evidentirano
Corn kernel; ″ cooking″ procedure; temperatures; starch; protein; oil
nije evidentirano
Podaci o prilogu
5-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Krička, Tajana
Zagreb: Novel Centar Zagreb
Podaci o skupu
1. Međunarodni i 18. Hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju
predavanje
17.11.2004-18.11.2004
Stubičke Toplice, Hrvatska