Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Etiologija i patogeneza tumora dojke (CROSBI ID 35476)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Boranić, Milivoj Etiologija i patogeneza tumora dojke // Tumori dojke / Šamija, Mirko ; Juzbašić, Stjepan ; Šeparović, Viktor et al. (ur.). Zagreb: Medicinska naklada ; Hrvatsko onkološko društvo, 2007. str. 19-26

Podaci o odgovornosti

Boranić, Milivoj

hrvatski

Etiologija i patogeneza tumora dojke

Karcinom dojke je u razvijenim zemljama, uključivši i Hrvatsku, najučestaliji maligni tumor u žena. Stopa učestalosti raka dojke u Hrvatskoj je 61, 74 na 100.000 stanovnika, a stopa smrtnosti 15, 7. Rizični činitelji za obolijevanje od raka dojke utvrđeni epidemiološkim istraživanjem su dob, nasljeđe, prehrana i način života, reproduktivna aktivnost, socioekonomski status i rasna pripadnost. Molekularno-genetičke studije upućuju na ulogu mutagenih činitelja, spolnih hormona, slobodnih radikala i onkogena. Rana menarhe, kasna menopauza, nerađanje ili kasno rađanje prvog djeteta povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke. Predispozicija se nasljeđuje kao autosomno dominantna značajka. U obiteljima s visokom učestalošću raka dojke identificirane su mutacije dvaju tumorosupresornih gena – BRCA1 i BRCA2 (naziv je skraćenica od engl. breast carcinoma). S rakom dojke stoje u svezi još dva tumorosupresorna gena, p53 i PTEN, onkogen Ha-ras i geni za estrogenske receptore. Pretilost povećava rizik od raka dojke vjerojatno stoga što masno tkivo proizvodi estrogene metabolizirajući androgeni hormon androstendion. Pri duljem uzimanju estrogenskih oralnih kontraceptiva, rizik obolijevanja od raka dojke povećava se u žena u dobi između 40 i 50 godina na 1, 3 do 1, 5. Slično vrijedi za nadomjesnu hormonsku terapiju nakon menopauze. Utvrđena je i povezanost raka dojke s preobilnim unosom kalorija i kvalitetom prehrane, poglavito sa sadržajem masnoća animalnog podrijetla. Heterociklični amini koji nastaju pri prženju ili žarenju hrane imaju karcinogena svojstva. Zaštitna se uloga pripisuje fizičkoj aktivnosti te prehrani bogatoj voćem i povrćem, koja sadrži vitamine i antioksidativne tvari.

tumor dojke, etiologija, patogeneza, karcinogeni, prehrana

nije evidentirano

engleski

Etiology and pathogenesis of breast cancer

nije evidentirano

breast cancer, etiology, pathogenesis, carcinogens, nutrition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-26.

objavljeno

Podaci o knjizi

Tumori dojke

Šamija, Mirko ; Juzbašić, Stjepan ; Šeparović, Viktor ; Vrdoljak, Velemir Danko

Zagreb: Medicinska naklada ; Hrvatsko onkološko društvo

2007.

978-953-176-356-1

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti