Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331218

Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj


Horak, Siniša; Marušić, Zrinka; Krasić, Davor; Tomljenović, Renata; Kušen, Eduard; Telišman-Košuta, Neda; Carić, Hrvoje; Kesić, Blanka; Komadina, Pavao; Jugović, Alen et al.
Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj, 2007. (studija).


Naslov
Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj
(Carrying capacity study of crusing tourism in Croatia)

Autori
Horak, Siniša ; Marušić, Zrinka ; Krasić, Davor ; Tomljenović, Renata ; Kušen, Eduard ; Telišman-Košuta, Neda ; Carić, Hrvoje ; Kesić, Blanka ; Komadina, Pavao ; Jugović, Alen ; Rudan, Igor ; Tijan, Edvard

Izvornik
Institut za turizam

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, studija

Godina
2007

Ključne riječi
Kruzing turizam; održivi razvoj turizma; Hrvatska
(Crusing tourism; sustainable development; Croatia)

Sažetak
Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj je prva studija koja se na sustavan način bavi tim specifičnim dijelom nautičkog turizma u nas. Razvoj međunarodnog kruzing turizma Hrvatskoj se dogodio, odnosno pojavio se i jednostavno naslonio na postojeće resurse. S druge strane, njegov razvoj u svijetu pokazuje da se kao turistički proizvod još uvijek nalazi u fazi uzleta te da se rast te potražnje i u Hrvatskoj u idućim godinama može očekivati prema visokim stopama, s učincima koje je teško sagledati. Zbog toga je potreban potpuno drugačiji pristup razvoju međunarodnog kruzinga u Hrvatskoj nego što je to bilo do sada. Osnove tog pristupa predložene su u ovoj Studiji i mogu poslužiti za izradu strategije razvoja međunarodnog kruzing turizma u Hrvatskoj. Ova Studija nije mogla dati odgovore na sva pitanja koja zanimaju različite javnosti, gospodarstvenike, znanstvenike i ostale stručnjake. Međutim, svi će oni u ovoj Studiji naći niz podataka, stajališta i prijedloga koji će sva buduća, detaljnija istraživanja ove pojave učiniti lakšim, a Naručitelju omogućiti izbor rješenja koja trebaju rezultirati održivim razvojem međunarodnog kruzinga u Hrvatskoj. Iako je jasno da u izboru tog puta Hrvatska nije potpuno autonomna, nego da u velikoj mjeri ovisi i o stavovima brodarskih kompanija i njihovim razvojnim opcijama, ipak na taj razvoj ona može bitno utjecati. Pri tome dobra organizacija ponude, odnosno cijelog sustava kruzinga te u skladu s tim odgovarajući marketing i planiranje razvoja infra i suprastrukture posebno luka, ali i turističkih destinacija s njihovim funkcionalnim okruženjem, može znatno doprinijeti boljoj poziciji Hrvatske u suradnji s brodskim kompanijama oko planiranja razvoja međunarodnog kruzinga na području naše zemlje. Na kraju treba reći da bi bilo pogrešno prestati s daljnjim istraživanjima i praćenjem razvoja međunarodnog kruzinga u Hrvatskoj nakon ove Studije. U ovoj turističkoj aktivnosti leži veliki potencijal za gospodarski boljitak znatnog broja naših turističkih destinacija i Hrvatske u cjelini, ali samo pod uvjetom da se razvojem pojave dobro upravlja. Stoga se u ovoj Studiji, osim prijedloga razvojne koncepcije, daje i popis projekata i istraživanja koja bi trebala uslijediti kako bi se planirani razvoj međunarodnog kruzing turizma zaista mogao odvijati u skladu s interesima lokalnih zajednica i države Hrvatske, ali uvažavajući i interese drugih gospodarskih aktivnosti te prije svega principe održivog razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transport, Ekonomija, Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
112-1121722-1708 - MODEL USTROJA OBALNE STRAŽE JADRANSKIH ZEMALJA (Pavao Komadina, )
126-0000000-3347 - Mjerenje važnosti utjecaja turizma na gospodarstvo Hrvatske (Sanda Čorak, )
126-1261689-1690 - Međuodnos turizma, prostora i prometa (Siniša Horak, )

Ustanove
Pomorski fakultet, Rijeka,
Institut za turizam, Zagreb