Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja (CROSBI ID 349127)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kosor, Gordana Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Kosor, Gordana

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja

Većina biljnih ulja, pa tako i sojino, ne može se koristiti u prehrambene svrhe bez prethodne rafinacije. Rafinacijom se iz sojinog ulja uklanjaju sastojci koji nepovoljno djeluju na senzorska svojstva i održivost ulja, no tijekom rafinacije dolazi i do gubitka nekih vrijednih sastojaka. U ovom radu istraživalo se kako uvjeti bijeljenja utječu na udjel klorofila i karotenoida, udjel tokoferola i sterola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5 %, 1 % i 1, 5 % aktivne zemlje "Tonsil Optimum 214 FF" pri 95 °C, 105 °C, 115 °C. Na uklanjanje pigmenata najviše je utjecao udjel aktivne zemlje, a odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. Najnestabilniji tokoferol bio je α -tokoferol. Gubitak ukupnih tokoferola iznosio je do 30 %. Najstabilniji sterol bio je stigmasterol (1-9 % gubitaka), a najviše se razgradio Δ 5- avenasterol (13-36 %). Iako su se gubici sterola povećavali i s udjelom zemlje za bijeljenje, statistički značajan utjecaj imala je temperatura procesa.

bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli

45/07

engleski

Influence of "Tonsil optimum" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil

nije evidentirano

bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

11.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija