Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330448

Utjecaj spola i dobi na boju i pH mesa simentalske junadi


Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Kuterovac, Krešimir; Ivanković, Ante; Jakopović, Tomislav
Utjecaj spola i dobi na boju i pH mesa simentalske junadi // Book of abstracts of the 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Opatija, 2008. 255-256 (sažetak, znanstveni). / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet, Zagreb, 2008. str. 255-256 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj spola i dobi na boju i pH mesa simentalske junadi
(Effect of sex and age on pH and meat color of Simmnetal steers and heifers)

Autori
Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Kuterovac, Krešimir ; Ivanković, Ante ; Jakopović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Opatija, 2008. 255-256 (sažetak, znanstveni). / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet, Zagreb, 2008, 255-256

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.-21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Boja mesa; pH; spol; dob
(Meat color; pH; sex; age)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi boju i pH junećeg mesa pri različitoj starosti utovljenih simentalskih bikova i junica. U tu svrhu prikupljeni su podaci s linije klanja za 420 junećih trupova. Boja i pH mjereni su 24 sata nakon klanja na presjeku musculus longissimus dorsia (MLD) između 6. i 7. rebra. Boja mesa izmjerena je uređajem Minolta Chroma Meter CR-410 s 50 mm dijametarskim područjem mjerenja, te je određen spektar boja L*, a*, b* standardnom iluminacijom za meso (D65). Istovremeno je određen i jonometrijski status mišića ubodnom elektrodom 56/57-SS pomoću pH metra IQ 150. Goveđi trupovi obzirom na dob podijeljeni su u 3 skupine. Prvu skupinu činila su grla starosti od 12 do 14 mjeseci sa prosječnim vrijednostima MLD-a: pH=5, 67, L*=41, 49, a*=23, 86, i b*=7, 96. Trupovi druge skupine (grla starosti od 14 do 18 mjeseci) imali su prosječne vrijednosti MLD-a: pH=5, 73, L*=40, 01, a*=23, 91, i b*=8, 02. Treću skupinu činila su grla starija od 18 mjeseci, a prosječne izmjerene vrijednosti za pH=5, 64, L*=39, 42, a*=24, 34, i b*=8, 02. Utvrđena je značajna razlika (P<0, 001) između prve i druge, te prve i treće skupine za L* vrijednost boje mesa. Izmjereni parametri boje mesa muške junadi (L*=38, 39, a*=22, 87, b*=7, 07) i pH (5, 83) značajno su se razlikovali (P<0, 0001) od parametara boje (L*=42, 21, a*=25, 21, b*=8, 92) i pH (5, 53) mesa ženske junadi. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan utjecaj spola i dobi na parametre boje i pH mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ante Ivanković, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb