Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka (CROSBI ID 349075)

Ocjenski rad | diplomski rad

Turk, Josip Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka / Šušković, Jagoda (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Turk, Josip

Šušković, Jagoda

hrvatski

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka

U sklopu probiotičkog koncepta, u prethodnim istraživanjima, definirana su probiotička svojstva tri soja bakterija mliječne kiseline: Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3. U ovom radu istražena je mogućnost primjene ovih probiotičkih sojeva te bakterijskog soja Lactobacillus rhamnosus GG za proizvodnju probiotičkog napitka od permeata mlijeka, obogaćenog s 10% retentata sirutke. Tijekom kontrolirane fermentacije, probiotički sojevi su proizveli cca 3, 5 g/l mliječne kiseline, pH vrijednost je iznosila oko 4, 7, a broj živih stanica je ostao visok (~107 CFU/ml). Visok broj živih stanica primjenjenih probiotičkih sojeva održao se tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4°C. Primjenjene starter kulture preživjele su proces liofilizacije u visokom broju (cca 108 CFU/ml). Broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom šest mjeseci čuvanja. Nadalje, bakterijske kulture, izolirane tijekom spontane fermentacije permeata mlijeka, obogaćenog s 10% retentata sirutke, ispitane su kao autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline za primjenu u proizvodnji fermentiranog napitka. SDS-PAGE eletroforeza 5 bakterijskih izolata pokazala je da se radi o 3 različita soja bakterije, a jedan od njih je identificiran kao Lactobacillus plantarum. Svi bakterijski izolati su pokazali antibakterijsko djelovanje prema šest različitih test mikroorganizama što je jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura.

permeat mlijeka; retentat sirutke; probiotičke starter kulure; SDS-PAGE elektroforeza; antibakterijska aktivnost; BioAktiv LGG

nije evidentirano

engleski

Production of fermented probiotic beverages

nije evidentirano

milk permeate; whey retentate; probiotic starter culture; SDS-PAGE electrophoresis; antibacterial activity; BioAktiv LGG

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

09.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija