Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 138272)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir
hrvatski
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)
Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, gluten indeksa, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.
pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća
nije evidentirano
engleski
The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.)
nije evidentirano
wheat; proteins; albumins and globulins; bread-making quality
nije evidentirano