Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 138272)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) // Agronomski glasnik, 69 (2007), 2; 135-146

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir

hrvatski

Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)

Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, gluten indeksa, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.

pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća

nije evidentirano

engleski

The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.)

nije evidentirano

wheat; proteins; albumins and globulins; bread-making quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69 (2)

2007.

135-146

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija