Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330189

Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)


Horvat, Daniela; Šimić, Gordana; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) // Agronomski glasnik, 69 (2007), 2; 135-146 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)
(The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.))

Autori
Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 69 (2007), 2; 135-146

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća
(Wheat; proteins; albumins and globulins; bread-making quality)

Sažetak
Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, gluten indeksa, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek