Žitarice kao izvorište mikotoksina u hrani za perad (CROSBI ID 84823)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pavičić, Perica ; Brlek, Vlasta ; Nemanič, Ankica
hrvatski
Žitarice kao izvorište mikotoksina u hrani za perad
U radu su prikazani rezultati istra`ivanja rasprostranjenosti plijesni i fuzarijskih mikotoksina u 895 uzoraka kukuruza (225), soje (97) i gotove hrane za perad (573). Mikolo{;ka ispitivanja pokazala su dominaciju plijesni iz roda Fusarium u kukuruzu (71%) i u gotovim smjesama (24%), a najslabija je zastupljenost zabilje`ena u soji. Mikotoksikolo{;kom pretragom kukuruza utvrdenje nalaz diacetoksiscirpenola (DAS) u 24%, T-2 toksina u 1.3% i zearalenona (ZON) u 56% pretra`enih uzoraka. U soji je utvrden nalaz DAS u 12.5% uzoraka. U gotovim smjesama zabilje`en je visok stupanj kontaminacije mikotoksinima. DAS je bio narien u 73%, a T-2 toksin u 8.5% pretra`enih uzoraka.
Kukuruz; Fusarium; DAS; T-2 toksin; perad; zearalenona
nije evidentirano
engleski
Grains as a source of mycotoxins in poultry feed
nije evidentirano
Corn; Fusarium; DAS; T-2 toxin; zearalenone; poultry
nije evidentirano