Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329937

Žutica kao model integralnog gospodarenja prirodnim resursima


Grubešić, Marijan; Trupčević, Mladen; Margaletić, Josip; Pernar, Nikola
Žutica kao model integralnog gospodarenja prirodnim resursima // Sažeci/Abstracts, knjiga 28/07., 4. međunarodni znanstveno-stručni skup o naftnom gospodarstvu / Mirko Zelić (ur.).
Zagreb: Hunig, 2007. str. 79-81 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Žutica kao model integralnog gospodarenja prirodnim resursima
(The Žutica forest as a model of integral natural resource management)

Autori
Grubešić, Marijan ; Trupčević, Mladen ; Margaletić, Josip ; Pernar, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci/Abstracts, knjiga 28/07., 4. međunarodni znanstveno-stručni skup o naftnom gospodarstvu / Mirko Zelić - Zagreb : Hunig, 2007, 79-81

Skup
Energenti koji će omogućiti tehnološki i gospodarski razvoj u 21. stoljeću

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 02-05.10. 2007.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Žutica; Šuma; Naftno polje; Integralno gospodarenje
(Žutica; forest; oil field; integral management)

Sažetak
Šuma Žutica je iskonski cjeloviti šumski kompleks poplavnih nizinskih šuma. Danas ima polivalentni karakterom u kontekstu praktičnog gospodarenja prostorom ovog dijela Lonjskog polja. Gospodarski gledano u Žutici se na istom prostoru i istovremeno isprepliću interesi slijedećih gospodarskih djelatnosti: - naftno rudarstvo - šumarstvo - vodno gospodarstvo - poljoprivreda (stočarstvo) - lovno gospodarenje - zaštita prirode Svaka djelatnost ima svoje gospodarske ciljeve, tehničke i tehnološke postupke i naravno utjecaj na ostale djelatnosti a napose na prostor u kojem se odvija. Gospodarske aktivnosti u nekim segmentima se podudaraju i imaju zajedničke interese dok se u drugima pojavljuje inkompatibilnost. Naftno rudarstvo: U svojih 40 godina eksploatacije naftno polje Žutica proizvelo je preko 15 milijuna tona nafte, 3, 7 milijarde m3 naftnog plina. Šumarstvo: Gospodarska jedinica Žutica prostire se na površini od 6.276, 65 ha, na kojoj se nalazi 1.291.565 m3 drvne zalihe sa 43.311 m3 prirasta i 30.000 m3 etata (sječive drvne mase). Obzirom da je šuma obnovljivi izvor energije, uz stručno gospodarenje vijek proizvodnje drvne mase je neograničen. Vodno gospodarstvo: Žutica je prva retencija nizvodno od Zagreba sa ciljem zaštite Siska i ostalih naselja uza Savu od poplava tijekom visokih vodnih valova rijeke Save. Tijekom visokih vodnih valova u Žuticu se na ustavi Prevlaka ispušta i do 450 m3 /s. vode. Količina vode koja se upušta u retenciju Žutica tijekom poplave je do 65 milijuna m3 vode. Poljoprivreda (Stočarstvo): Iako šumski kompleks Žutice kao i naftno polje nisu tipično poljoprivredno zemljište, zahvaljujući tradicionalnom stočarstvu u Žutici se nalazi tijekom godine i po nekoliko stotina konja, krava i pitomih svinja Lovno gospodarenje: Državno lovište Žutica ustanovljena je na površini od 9.173 ha u kojem se nalazi raznolika divljač poput jelena, srne i divlje svinje. Gospodarenje lovištem sastoji se od uzgoja, zaštite divljači i drugih životinjskih vrsta te lova. Prirodna reprodukcija divljači omogućava i izlov, pa se tako godišnje ulovi oko 10 jelena, 60 - 70 srna, 120 divljih svinja i znatan broj drugih vrsta divljači. Zaštita prirode: Uz sve gospodarske aktivnost ovo područje je sa očuvanim prirodnim staništima, a neke površine su zaštićene jer predstavljaju vrijednu cjelinu, poput vrbovih sastojina na južnom dijelu Žutice. Sve gospodarske aktivnosti imaju međusobni utjecaj ali u konačnici integralno gospodarenje omogućava aktivnosti i opstati sve subjekata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0532400-0712 - Utjecaj staništa na prirast i tjelesni razvoj divljači (Marijan Grubešić, )
068-0682041-2782 - Elementi u tragovima u tlu šumskih ekosustava Medvednice (Nikola Pernar, )
068-1430115-2119 - Šumski ekosustavi kao prirodna žarišta hantavirusa i leptospira (Josip Margaletić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb