Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu (CROSBI ID 349009)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurić, Ana-Marija Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu / Đaković, Zorislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Jurić, Ana-Marija

Đaković, Zorislav

hrvatski

Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu

Duhan je zeljasta biljka koja sadrži mješavinu različitih organskih i anorganskih tvari. Najvažniji sastojci duhanske biljke su nikotin, bjelačevine, ukupni dušik i šećeri. Količina kemijskih komponenti ovisi o genetskoj konstituciji biljke, operacijama u proizvodnji, sušenju, obradi duhana i uvjetima okoline. Alkaloidi su bazične tvari koje sadrže heterocikličke spojeve dušika. Glavni alkaloid u duhanu je nikotin te je utvrđeno da sadržaj nikotina ovisi o položaju lista na stabljici. On ima fiziološki, narkotični, toksični i kumulativni učinak na organizam čovjeka. Sadržaj dušika i proteina mijenja se s promjenom boje i kvalitete tkiva, a manje ovisi o položaju lista na stabljici. Količina šećera ovisi o kvaliteti tkiva lista, pogoršanjem kvalitete se smanjuje količina šećera. Eksperimentalnim radom su određene količine nikotina, šećera i bjelančevina za duhan tipa virdžinije, orijentalnog duhana i burleya te odstupanja od srednje vrijednosti za količine tih sastojaka. Utvrđen je i utjecaj kemijskih sastojaka na kvalitetu i uporabnu vrijednost duhana. Količina nikotina u svim duhanskim proizvodima je znatno smanjena u zadnjih nekoliko godina sa tendencijom još većeg smanjenja.

bjelančevine; burley; nikotin; šećer; virdžinija

27/07

engleski

Determination of nicotine and trend of its reduction in tobacco

nije evidentirano

burley; nicotine; proteins; sugar; virginia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

12.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija