Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329590

Infracrveno područje na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama


Žiljak, Vilko; Žiljak, Ivana; Pap, Klaudio; Žiljak-Vujić, Jana
Infracrveno područje na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama // TISKARSTVO 08 / Žiljak, Vilko (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, 2008. str. 40-41 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 329590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Infracrveno područje na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama
(IR securities area with process colors)

Autori
Žiljak, Vilko ; Žiljak, Ivana ; Pap, Klaudio ; Žiljak-Vujić, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
TISKARSTVO 08 / Žiljak, Vilko - Zagreb : Akademija tehničkih znanosti hrvatske, 2008, 40-41

ISBN
978-953-7064-08-2

Skup
TISKARSTVO 08

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 31.01.2008. - 02.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
IR; vrijednosnice; procesne boje
(IR; securities; process color)

Sažetak
Tiskarske boje odazivaju se od ultravioletnih do infracrvenog područja radijacije. Tiskarske boje ciljano se izrađuju za vidno područje ljudskog oka kako bi se maksimalizirala vjerna reprodukcija slike u boji. Vrijednosnice se tiskaju sa spot bojama koje nisu namijenjene reprodukciji „ šarenog orginala“ ali koriste svojstva bojila u područjima koja nisu vidljiva bez posebnih svjetla ili translatornih skanera. Procesna CMY bojila nemaju odziva u infracrvenom području iznad 700 nm, premda su osnova reprodukcije koja se izvodi iz RGB sustava. Svojstva bojila različita su kada se se ispitivanje provodi u tom rubnom ili višem IR području. Naša istraživanja odnose se na suhi toner u Tisku sa Xeikonom. Razlog je istražiti mogućnosti individualizacije i primjene zaštitnog IR svojstva u color grafici. Postavljena je teza da je moguće izvesti IR otiske u svim vrijednostima tona boje koje su mješavina od sve tri CMY komponente. To bi značilo da se simulacija IR boje provodi na realnom dokumentu ako se upotrijebe sva procesna CMYK bojila. Tvrdnja je da se na istom dokumentu mogu primjeniti područja koja odredimo da se vide i područja koja se ne vide u IR osvjetljenju. Pritom, šarena slika u području vidljivom za ljudsko oko daje isti doživljaj boja kao i da nema tog programiranog IR efekta. Programsko rješenje podrazumijeva dvostruku separaciju prelaza iz RGB-a u CMY a potom u CMYK. To se primjenjuje na svaki slikovni element. Informacija o tome koji će se piksel vidjeti a koji pikel se neće vidjeti u IR području može se odrediti na više načina. Razvijen je softverski alat koji koristi dvije slike. Prva je ona koja je vidljiva u području valnih duljina za ljudsko oko a druga slika je ona koja je vidljiva amo u IR području. Druga slika može biti samo maska kojom se određuje prostor razgraničnja vidno / IR. Druga slika može biti slika u kontinuiranom tonu koja se vidi amo u IR području. I prva i druga slika može biti vektorska ili piksel grafika. Ako je druga slika vektorska a prva slika piksel grafika tada se druga slika prethodno translatira u piksel grafiku. Individualizacija IR područja rješava se generiranom maskom u vrijeme izvođenja tiska, a ovisno o zadatku odnosa vidnopodručje / IR područje. Ilustrirani primjeri su maske na siječenju brojaka (slika1) te spoj dvije nezavisne slike (slika 2). Otisak u ovoj publikaciji je napravljen na Xeikonu tako da se teze u ovom radu mogu naknadno provjeriti, ali s IR skanerom. Avio snimke Šibenika i Rovinja ugrađene su u jedinstvenu strukturu za IR sakrivanje. Rovinj je „ maska“ s kontinuiranim tonom koja se ne vidi u među koćama Šibenika. Slika u boji Šibenika, gledana u IR 1000 nm, pokazuje Rovinj. Primjeri na posteru prikazuju djelovanje različitih maski za IR test, te primjenu na poštanskim markama i nekim budućim vrijednosnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Grafička tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
128-1281957-1961 - Grafika dokumenata i vrijednosnica
128-1281957-1956 - Unapređivanje radnih tokova u procesima grafičke reprodukcije
130-1301679-1380 - Hrvatska rječnička baština i hrvatski europski identitet (Boras, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Grafički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Žiljak, Vilko; Žiljak, Ivana; Pap, Klaudio; Žiljak-Vujić, Jana
Infracrveno područje na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama // TISKARSTVO 08 / Žiljak, Vilko (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, 2008. str. 40-41 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Žiljak, V., Žiljak, I., Pap, K. & Žiljak-Vujić, J. (2008) Infracrveno područje na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama. U: Žiljak, V. (ur.)TISKARSTVO 08.
@article{article, author = {\v{Z}iljak, Vilko and \v{Z}iljak, Ivana and Pap, Klaudio and \v{Z}iljak-Vuji\'{c}, Jana}, editor = {\v{Z}iljak, V.}, year = {2008}, pages = {40-41}, keywords = {IR, vrijednosnice, procesne boje}, isbn = {978-953-7064-08-2}, title = {Infracrveno podru\v{c}je na vrijednosnicama izvedeno s procesnim bojama}, keyword = {IR, vrijednosnice, procesne boje}, publisher = {Akademija tehni\v{c}kih znanosti hrvatske}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{Z}iljak, Vilko and \v{Z}iljak, Ivana and Pap, Klaudio and \v{Z}iljak-Vuji\'{c}, Jana}, editor = {\v{Z}iljak, V.}, year = {2008}, pages = {40-41}, keywords = {IR, securities, process color}, isbn = {978-953-7064-08-2}, title = {IR securities area with process colors}, keyword = {IR, securities, process color}, publisher = {Akademija tehni\v{c}kih znanosti hrvatske}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font