Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329537

Dubrovački govor od početka 20. do početka 21. stoljeća


Vulić-Vranković, Sanja
Dubrovački govor od početka 20. do početka 21. stoljeća // Zadarski filološli dani 1. Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanoga 20. i 21. svibnja 2005. / Babić, Vanda ; Matek Šmit, Zdenka (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru. Odjel za kroatistiku i slavistiku, 2007. str. 97-112 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Dubrovački govor od početka 20. do početka 21. stoljeća
(The Idiom of Dubrovnik from the Beginning of 20th Century to the Beginning of 21st Century)

Autori
Vulić-Vranković, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zadarski filološli dani 1. Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanoga 20. i 21. svibnja 2005. / Babić, Vanda ; Matek Šmit, Zdenka - Zadar : Sveučilište u Zadru. Odjel za kroatistiku i slavistiku, 2007, 97-112

Skup
Zadarski filološli dani 1

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 20-21.5.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dubrovnik; idiom
(Dubrovnik; Idiom)

Sažetak
U radu se razmatraju promjene koje su se u dubrovačkom govoru dogodile u otprilike posljednjih stotinu godina. Usporedba je izvršena na temelju objavljenih radova o dubrovačkom govoru te na temelju osobnih zapisa autorice rada. Usto je osobita pozornost posvećena jezičnim značajkama rukopisne ostavštine dubrovačke obitelji Krstelj, tj. njihovoj korespondenciji na dubrovačkom idiomu od g. 1936. do 1945. Na temelju usporedbe jezičnih obilježja iz različitih vremenskih odsječaka, zamjećuje se snažnije približavanje istočnohercegovačkim govorima u odnosu na stanje pred stotinjak pa i pred pedesetak godina. Također se zamjećuje da je još prije šezdesetak godina dubrovački govor u mnogim pojedinostima bio bliži jeziku držičevskoga tipa nego današnjemu istočnohercegovačkomu dijalektu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski studiji, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Sanja Vulić-Vranković, (120185)