Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava (CROSBI ID 349002)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jukić, Maja
Levaj, Branka
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava
Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijski i fenolni sastav te odrediti antioksidativni kapacitet u plodovima i džemovima smokava dobivenih kuhanjem u vakuum kuhaču. Israživanje je provedeno na dvije sorte smokava. Plodovi ispitivanih sorti smokava imali su nešt različita osnovna fizikalno-kemijska svojstva te su sadržavale podjednaku količinu pektinskih tvari i fenolnih spojeva. Flavonoidi su bili zastupljeniji od neflavonoida. Prilikom prerade došlo je do razgradnje pektinskih frakcija i fenolnih spojeva te se promijenio omjer flavonoida i neflavonoida u korist flavonoida. Utvrđena je linearna ovisnost fenolnih spojeva i određivane antioksidative aktivnosti
antioksidativna aktivnost; džem; fenolni spojevi; pektini; smokva
23/07
engleski
Physico-chemical characteristics, phenolic content and antioxidant capacity of fresh and processed fig
nije evidentirano
antioxidant capacity; fig; jam; pectic substances; phenolic content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
79
09.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb