Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja (CROSBI ID 349000)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Obranović, Marko
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja
Utjecaj dodatka listića ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Odreñ ; ; ivani su osnovni parametri kakvoće, spektrofotometrijskom metodom odreñ ; ; en je udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Sastav polifenola odreñ ; ; en je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Dodatak listića nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak listića nije utjecao na boju ulja. Udjel ukupnih fenola je padao tijekom 60 dana, ali su vrijednosti u kontrolnom uzorku bile manje (3, 5-15%). Vrijednost za o-difenole u kontrolnom uzorku su nakon 60 dana bile manje za oko 70% nego u uzorku s listićima ružmarina. HPLC-metodom u uzorku s listićima ružmarina identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini i preferenciji samo kod kontrolnog ulja i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja. Antioksidacijski spojevi ružmarina su najvjerojatnije sinergisti antioksidansima iz maslinovog ulja.
antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin
21/07
engleski
The influence of rosemary leaves on characteristics of virgin olive oil
nije evidentirano
antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
08.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb