Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja (CROSBI ID 349000)

Ocjenski rad | diplomski rad

Obranović, Marko Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Obranović, Marko

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja

Utjecaj dodatka listića ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Odre&ntilde ; ; ivani su osnovni parametri kakvoće, spektrofotometrijskom metodom odre&ntilde ; ; en je udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Sastav polifenola odre&ntilde ; ; en je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Dodatak listića nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak listića nije utjecao na boju ulja. Udjel ukupnih fenola je padao tijekom 60 dana, ali su vrijednosti u kontrolnom uzorku bile manje (3, 5-15%). Vrijednost za o-difenole u kontrolnom uzorku su nakon 60 dana bile manje za oko 70% nego u uzorku s listićima ružmarina. HPLC-metodom u uzorku s listićima ružmarina identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini i preferenciji samo kod kontrolnog ulja i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja. Antioksidacijski spojevi ružmarina su najvjerojatnije sinergisti antioksidansima iz maslinovog ulja.

antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin

21/07

engleski

The influence of rosemary leaves on characteristics of virgin olive oil

nije evidentirano

antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

08.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija