Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sir iz mješine - Kako proizvesti higijenski ispravan proizvod, a zadržati autohtonost? (CROSBI ID 534368)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Vrdoljak, Marija ; Krvavica, Marina Sir iz mješine - Kako proizvesti higijenski ispravan proizvod, a zadržati autohtonost? / Robert Baćac (ur.). Zagreb: Hrvatski farmer, 2007. str. 826-834

Podaci o odgovornosti

Vrdoljak, Marija ; Krvavica, Marina

hrvatski

Sir iz mješine - Kako proizvesti higijenski ispravan proizvod, a zadržati autohtonost?

Proizvodnja sira iz mješine vezana je isključivo za područja Dinare, Velebita, Dalmatinske zagore, jednog dijela Like te zapadne Hercegovine. Proizvodi se sirenjem punomasnog ili obranog ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka ili njihovom mješavinom. Zrije i čuva se u ovčjim ili kozjim mješinama što mu daje tipičan miris i vrlo cijenjen, pikantan okus i miris. Uobičajeno se proizvodi sezonski od viškova mlijeka tijekom ljetne ispaše ovaca i koza u planinama. S obzirom na sadržaj vode kao kriterija za kategorizaciju sira, sukladno važećim propisima ovaj sir pripada skupini tvrdih ili polutvrdih sireva. Kemijski sastav sira iz mješine ovisi o kemijskom sastavu i kvaliteti mlijeka, te o tehnologiji proizvodnje. Prosječno, punomasni sir iz mješine sadrži ispod 40% vode, 45-55% masti u s.t., 25-35% proteina, 4-7% minerala, 3-5 % soli i 0, 7-0, 9% mliječne kiseline. Za kakvoću sira važni su: kakvoća mlijeka (fizikalno-kemijska svojstva, higijenska i mikrobiološka kvaliteta) ; kakvoća mješine ; kakvoća prirodnog sirila te higijensko- tehnološki uvjeti proizvodnje. Neujednačenost kakvoće sira iz mješine na tržištu posljedica je nepovoljnih higijensko-sanitarnih uvjeta u proizvodnji mlijeka i sira te nestandardizirane tehnologije prerade te daljnja istraživanja trebaju ići u smjeru rješavanja tih nedostataka. To će osigurati unaprjeđenje kvalitete sira iz mješine i njegov bolji plasman na tržištu.

sir iz mješine ; tehnologija ; kemijski sastav ; organoleptička svojstva

nije evidentirano

engleski

Cheese from bladder - How to produce safe product and keep the autochthony?

nije evidentirano

cheese from bladder ; technology ; chemical composition ; organoleptic properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

826-834.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Robert Baćac

Zagreb: Hrvatski farmer

Podaci o skupu

Perspektive razvoja ruralnog turizma

predavanje

17.10.2007-21.10.2007

Hvar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija