Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hemodinamske promjene kod hemoragijskog šoka u nesplenektomiranih i splenektomiranih svinja te u svinja u kojih je učinjena autotransplantacija tkiva slezene. (CROSBI ID 348992)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vnuk, Dražen Hemodinamske promjene kod hemoragijskog šoka u nesplenektomiranih i splenektomiranih svinja te u svinja u kojih je učinjena autotransplantacija tkiva slezene. / Matičić, Dražen (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vnuk, Dražen

Matičić, Dražen

hrvatski

Hemodinamske promjene kod hemoragijskog šoka u nesplenektomiranih i splenektomiranih svinja te u svinja u kojih je učinjena autotransplantacija tkiva slezene.

Cilj ove disertacije bio je istražiti ulogu autotransplantata slezene za vrijeme hemoragijskog šoka. U 7 prasadi u općoj intravenskoj anesteziji učinjena je splenektomija, u 7 splenektomija i autotransplantacija tkiva slezene u omentum, a u 6 prasadi iz kontrolne skupine učinjena je samo laparotomija u bijeloj liniji. Šest tjedana nakon operacije u općoj inhalacijskoj anesteziji izazvan je hemoragijski šok iskrvarenjem 30% ukupnog volumena krvi. Prije iskrvarenja, neposredno nakon iskrvarenja, 20, 60 i 100 minuta nakon iskrvarenja mjeren je minutni volumen termodilucijskom metodom, arterijski krvni tlak invazivnom metodom, određivan je acido-bazni status arterijske i venske krvi, vađena je venska krv za određivanje hematokrita, hemoglobina, laktata, glukoze, ukupnih proteina, albumina i globulina te su određivane vrijednosti trijasa. Podaci su statistički obrađeni analizom varijance te Duncan-ovim testom. Tjelesna masa 6 tjedana nakon operacije u splenektomiranih životinja te životinja s autotransplantatom slezene bila je statistički značajno manja (p<0, 05) zbog pada imunosti te čestih dišnih i probavnih infekcija. Hemoragijski šok uzrokovao je pad arterijskog krvnog tlaka i pad minutnog volumena u svim grupama, ali najviše u splenektomiranih životinja te životinja s autotransplantatom tkiva slezene. Vrijednosti parametara koje nam ukazuju na transport kisika u organizmu potvrđuju nam da je došlo do smanjene opskrbe stanica kisikom te do prelaska na anaerobni metabolizam. Produkt anaerobnog metabolizma je laktat. Bitno je uočiti značajni porast vrijednosti laktata u serumu u splenektomiranih životinja te u životinja u kojih je učinjena autotransplantacija slezene. Vrijednost laktata u serumu naročito je porasla u životinja neposredno prije uginuća. Stoga možemo reći da vrijednost laktata u serumu može biti prognostički indikator za ishod bolesti. Vrijednosti hematokrita, hemoglobina te proteina u serumu nesplenektomiranih životinja ostale su iste ili su se povećale zbog utjecaja autotransfuzije krvi iz slezene. U splenektomiranih životinja te životinja u kojih je učinjena autotransplantacija slezene ove su se vrijednosti smanjile zbog translokacije izvanstanične tekućine iz intersticija u krvne žile. Razlika u rastu vrijednosti glukoze u krvi između nesplenektomiranih životinja te splenektomiranih životinja i životinja s autotransplantatom slezene objašnjava se većim stresom u splenektomiranih životinja i životinja s autotransplantatom slezene zbog jače izazvanog šoka. Nesplenektomirane životinje za razliku od splenektomiranih životinja te životinja u kojih je učinjena autotransplantacija slezene bile su hemodinamski stabilnije. Stoga možemo zaključiti da autotransplantat slezene nema bitan utjecaj na hemodinamske parametre pri hemoragijskom šoku.

hemoragijski šok; slezena; autotransplantacija; svinja

nije evidentirano

engleski

Cardiopulmonary effects of hemorrhagic shock in spleen intact, splenectomized and splenic autotransplanted pigs

nije evidentirano

hemorrhagic shock; spleen; autotransplantation; pigs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

98

24.03.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina