Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Moderne platforme za planiranje rehabilitacije urbanih sustava odvodnje (CROSBI ID 534359)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Ravlić, Nenad Moderne platforme za planiranje rehabilitacije urbanih sustava odvodnje // Zbornik radova stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskrbe i odvodnje - iskustva i izazovi" / Linić, Anton (ur.). Rijeka: Grad Rijeka, 2005. str. 385-391

Podaci o odgovornosti

Ravlić, Nenad

hrvatski

Moderne platforme za planiranje rehabilitacije urbanih sustava odvodnje

U realizaciji vala značajnih investicija u izgradnji brojnih nedostajućih dijelova javnih sustava odvodnje u RH (npr. projekt "Jadran") često se zaboravlja načelo prema kojem će ukupna učinkovitost investicije i postizanje željenih ekoloških efekata ovisiti o performansama najslabijih karika u budućim sustavima. U smislu stvarne funkcionalnosti te rizika nastupa akcidenata/ispada iz pogona, realno je očekivati da će od svih karika budućih objedinjenih sustava najosjetljiviji dio činiti ranije izgrađeni dijelovi postojećih kolektorskih mreža, kojima se tradicionalno upravlja tek po nastupu neželjenog događaja (reaktivno upravljanje). Nedovoljno poznavanje postojećih sustava te nepostojanje alata i standardiziranih metodologija za podršku upravljanju njihovom rehabilitacijom predstavlja ključne prepreke koje stoje na putu koncepcijskih promjena od reaktivnog prema proaktivnom upravljanju, odnosno usmjeravanju rehabilitacijskih aktivnosti prema onim dijelovima sustava koji su prije nastupa neželjenog događaja ocijenjeni najslabijima prema skupu objektivnih rehabilitacijskih indikatora. U navedenom kontekstu, u radu se predstavljaju osnove i principi na kojima počiva jedna od modernih informatičkih platformi za podršku proaktivnom upravljanju rehabilitacijom postojećih sustava odvodnje. Premda još u fazi testiranja u brojnim europskim gradovima, postupno uvođenje tih alata postati će standardom o kojem je u našim prilikama moguće i opravdano voditi računa puno prije no što profunkcioniraju cjeloviti sustavi odvodnje, sastavljeni od dijelova različite starosti i razine stvarne funkcionalnosti.

javni sustavi odvodnje; računalna podrška u rehabilitaciji kolektorske mreže

nije evidentirano

engleski

Modern platforms for planning of rehabilitation of urban sewerage systems

nije evidentirano

public sewerage systems; computer-aided rehabilitation of sewerage networks

nije evidentirano

Podaci o prilogu

385-391.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskrbe i odvodnje - iskustva i izazovi"

Linić, Anton

Rijeka: Grad Rijeka

Podaci o skupu

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Prošlost, sadašnjost i budućnost vodoopskrbe i odvodnje - iskustva i izazovi"

predavanje

11.10.2005-15.10.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Građevinarstvo