Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328956

Između emancipacije i ravnopravnosti. Žene i muškarci u Hrvatskoj


Anić, Rebeka
Između emancipacije i ravnopravnosti. Žene i muškarci u Hrvatskoj // Muško i žensko - stvori ih. Žene i muškarci u življenju i u službi Božjeg poslanja / Čovo, Ante ; Mihalj, Dijana (ur.).
Split: Franjevački institut za kulturu mira, 2008. str. 33-74


Naslov
Između emancipacije i ravnopravnosti. Žene i muškarci u Hrvatskoj
(Between emancipation and equality. Man and Woman in Croatia)

Autori
Anić, Rebeka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Muško i žensko - stvori ih. Žene i muškarci u življenju i u službi Božjeg poslanja

Urednik/ci
Čovo, Ante ; Mihalj, Dijana

Izdavač
Franjevački institut za kulturu mira

Grad
Split

Godina
2008

Raspon stranica
33-74

ISBN
978-953-6482-19-1

Ključne riječi
Emancipacija, ravnopravnost, rodni odnosi, ženski pokret, muški pokret, Crkva, Drugi vatikanski sabor, kućanski poslovi, udruge
(Emancipation, equality, gender relations, female movement, male movement, Church, Second Vatican Council, household chores, associations)

Sažetak
U članku se želi ukazati na dva vida emancipacije koji su međusobno povezani i koji se međusobno uvjetuju: emancipacija kao pravna i kao kulturalna dimenzija, kako oslobođenje od zavisnosti, podčinjenosti, ugnjetavanja, tako i oslobođenje od predrasuda, spolnih stereotipova. Takvim se razlikovanjem željelo ukazati na dodirne točke emancipacije muškaraca i emancipacije žena: emancipacija od spolnih stereotipa (kulturalni vid) i zakonsko osiguranje novostečenih identiteta i uloga (pravni vid). Ujedno se željelo upozoriti na trajni problem koji izrasta iz nesklada pravne i kulturalne emancipacije, na opasnost da se zbog nepromijenjenih poimanja rodnih identiteta stečeni stupanje pravne emancipacije u zbilji ne provodi ili da se smanji već postignuti stupanj ravnopravnosti. U prvom se dijelu članka prikazuje traženje rješenja napetosti između kulturalne i pravne emancipacije u okviru pokreta žena, pokreta muškaraca, crkvenog učiteljstva te unutar socijalističkog društvenog uređenja. Drugi dio članka donosi ishod istraživanja o tome je li ravnopravnost u hrvatskom društvu dovoljno provedena te o nužnosti emancipacija žena i muškaraca nužna za razvoj društva. Osobne procjene ispitanika o provedenosti ravnopravnosti i o nužnosti emancipacije za razvoj društva, provjeravaju se uz pomoću nekih varijabli karakterističnih za svijet rada i obiteljski život. Zaključak je da u Hrvatskoj još uvijek postoji raskorak između proklamirane i zbiljske ravnopravnosti, da se pod emancipacijom još uvijek misli uglavnom na javni život i zakonsku ravnopravnost a manje ne razgradnju tradicionalnih muško-ženskih uloga i obiteljski život te da se na ovom području uskoro ne može očekivati veće promjene. Nizak stupanj spremnosti građana/ki da se u traženju novog identiteta i međusobnih odnosa udružuju, upućuje na zaključak da će se proces emancipacije i ravnopravnosti u Hrvatskoj i u buduće događati više kao posljedica društvenih promjena, manje kao ishod zauzetog promišljanja pojedinaca, odnosno da još uvijek može računati s procjepom između emancipacije u kulturalnom smislu i ravnopravnosti kao njezina pravnog ozbiljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941560-1542 - Religijski pluralizam, postmoderni religijski pokreti i hrvatski identitet (Stipan Tadić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)