Značaj bakterije Escherichia coli u intenzivnoj peradskoj proizvodnji 1. dio (CROSBI ID 137999)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Šimpraga, Borka ; Ćurić, Stipica ; Sokolović, Marijana ; Krstulović, Fani ; Mikec, Milivoj ; Tišljar, Marina
hrvatski
Značaj bakterije Escherichia coli u intenzivnoj peradskoj proizvodnji 1. dio
Ptičji patogeni sojevi bakterije E. coli (engl. Avian Pathogenic Escherichia coli - APEC) uzrokuju lokalizirane ili sistemske infekcije u peradi i odgovorni su za velike ekonomske štete u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji diljem svijeta. Posjedovanje brojnih specifičnih čimbenika virulencije (F! fimbrije, P fimbrije, fibrile, hemolizin, sposobnost vezivanja boje kongo crvenilo, K antigen, kolicin, toksini, neosjetljivost na baktericidni učinak komplemenata u serumu, posjedovanje sustava za opskrbu željezom, sposobnost hemaglutinacije osjetljive na temperaturu i drugih) omogućujue bakteriji E. coli nastanak i razvoj bolesti. Poznavanje patogeneze i prirode APEC patotipa neophodno je za preventivu i kontrolu ptičje kolibaciloze
ptičji patogeni sojevi E. coli; čimbenici virulencije; perad
nije evidentirano
engleski
Significance of the bacteria E. coli in the intensive poultry industry Part I
nije evidentirano
pathogenic E. coli strains; virulence factors; poultry
nije evidentirano