Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328735

(Re)konstrukcije lokalnih, regionalnih, nacionalnih i nadnacionalnih identiteta u hrvatskoj udžbeničkoj produkciji od 1945. godine do danas.


Marković, Jelena
(Re)konstrukcije lokalnih, regionalnih, nacionalnih i nadnacionalnih identiteta u hrvatskoj udžbeničkoj produkciji od 1945. godine do danas. // Radionica budućnosti 2008. Naracije i konstrukcije o identitetu/nacionalnosti/povijesti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u 20.i 21. stoljeću.
Zagreb, Hrvatska, 2008. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
(Re)konstrukcije lokalnih, regionalnih, nacionalnih i nadnacionalnih identiteta u hrvatskoj udžbeničkoj produkciji od 1945. godine do danas.
((Re)constructions of local, regional, national, and supranational identities in textbook production from 1945 to the present day.)

Autori
Marković, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Radionica budućnosti 2008. Naracije i konstrukcije o identitetu/nacionalnosti/povijesti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u 20.i 21. stoljeću.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.-13.04.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Školski udžbenici; identitet; djetinjstvo
(Textbooks; identity; childhood)

Sažetak
U izlaganju nastoji se ukazati na udžbeničku produkciju kao mjesto na kojem se sukreira društveno sjećanje i društveni ''zaborav'' odnosno promatrati ih kao dimenziju političke moći te kao mjesto sukreiranja individualnih i kolektivnih identiteta i socijalne konstrukcije djetinjstva i zbilje uopće. Osim toga, naglašava se nužnost promatranja djetinjstva kao nelinearnog, heterogenog i/ili hibridnog fenomena u znanstvenom, obrazovnom i popularnom diskurzu kao budućnost udžbeničke produkcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Marković, (266362)