Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328424

Cinktor župne crkve u Ludbregu


Puhmajer, Petar; Linke, Vedran
Cinktor župne crkve u Ludbregu // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, L (2007), 50; 105-118 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Cinktor župne crkve u Ludbregu
(The Arcaded Porch Surrounding the Parish Church in Ludbreg)

Autori
Puhmajer, Petar ; Linke, Vedran

Izvornik
Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti (0553-6707) L (2007), 50; 105-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Cinktor; cinktura; župna crkva; Ludbreg; barokna arhitektura; proštenjarske crkve
('cinktor'; arcaded porch; parish church; Ludbreg; baroque architecture; pilgrimage churches)

Sažetak
Konzervatorska istraživanja na cinktoru župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu ukazala su na četiri faze njegove izgradnje. Prvotno groblje oko crkve je 1721. ograđeno zidom s nišama i puškarnicama, što predstavlja prvu razvojnu fazu cinktora. Pedeset godina kasnije na zid je nadograđen trijem sa šezdesetak toskanskih stupova. Klesanje stupova pripisuje se varaždinskom klesaru Josipu Wenigu, a čitav je zahvat dovršen 1779. godine. S vanjske strane cinktor dobiva žbukanu dekoraciju u vidu lezena koje raščlanjuju plohe, a portali se ukrašavaju nišama sa skulpturom. U trećoj je fazi u 19. st. došlo do promjene dvostrešnoga krova cinktora u jednostrešni, pri čemu je povišeno vanjsko pročelje, dok je četvrta faza u 20. stoljeću značila daljnje intervencije bez arhitektonskih vrijednosti. U svoje dvije prve faze ovaj cinktor nosi karakteristična obilježja proštenjarskog sakralnog sklopa 18. stoljeća, a stavljanjem u kontekst otvara se mogućnost određivanja tipologije cinktora u okviru barokne arhitekture kontinentalne Hrvatske. Autori nude tipologiju cinktora u dva osnovna oblika, zid i trijem. Ludbreški cinktor u svojoj prvoj fazi spada u skupinu cinktora oblikovanih kao zid oko crkve, ali je nadogradnjom 1771.-79. nastao trijem, čime se može svrstati u skupinu cinktora-trijemova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti

Napomena
ERRATA CORRIGE. Na str. 107 su greškom izdavaca izostavljene tri rečenice iza riječi 'četverokuta' i do kraja stranice ubačen je tekst koji ondje ne pripada. Umjesto navedenog, trebalo je stajati: "Takvo odstupanje od pravilnog četverokuta možda je uvjetovano poštivanjem povijesne parcelacije između ulice kao javnoga prostora i zemljišta u vlasništvu crkve. S unutrašnje je strane cinktor rastvoren arkadama (sl. 4), s danas vidljivih 58 traveja, svođenih češkim kapama. U jugozapadnom uglu je četverokutna kapela s križnim svodom.15"POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BHA: Bibliography of the History of Art