Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova (CROSBI ID 137877)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna
hrvatski
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova
U državama članicama Europske Unije primjenjuje se jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova (European Union, 1992). Klasifikacija trupova provodi se subjektivnim ocjenjivanjem na temelju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom. U sustavu klasifikacije janjećih trupova postoje dvije kategorije: 1) trup < 13 kg i 2) trup > 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije od kojih svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti trupa masnim tkivom, sadrži dvije kvalitativne klase ; I. i II. Trup teži od 13 kg klasificira se po „ E.U.R.O.P.“ klasifikaciji u pet klasa (od E = izvrstan do P = slab). Ocjena prekrivenosti trupa masnim tkivom određuje se posebno za trupove lakše od 13 kg (1 = vrlo slaba, 4 = jaka), a posebno za trupove teže od 13 kg (1 = vrlo slaba, 5 = vrlo jaka). Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.
Europska Unija; ovca; janje; klasifikacija trupa
nije evidentirano
engleski
Classification of carcasses of ovine animals
nije evidentirano
European Union; sheep; lamb; carcass classification
nije evidentirano