Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka (CROSBI ID 137873)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Margeta, Vladimir ; Hanžek, Danica ; Maltar, Zlata
hrvatski
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka
Istraživanje je provedeno na 119 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od kastrata, zaklanih pri oko 100 kg žive mase u tri klaonice na području Istočne Hrvatske. Izmjerena su najvažnija svojstva kvalitete mesa: pH45, pH24, CIE-L* te otpuštanje mesnog soka mjereno metodom kompresije (WHC) i „ metodom vrećice“ (otkapavanje). Pri ispitivanju statističke značajnosti perdiktora otpuštanja mesnog soka utvrđena je značajnost za WHC i pH24 vrijednosti (p<0.05), dok za vrijednosti pH45 i CIE-L* nije utvrđena statistička značajnost. Uzorci mesa su razvrstani u grupe „ normalno“ i „ vodnjikavo“ meso pomoću dviju diskriminantnih analiza. Ukupna točnost prve analize nije bila visoka (oko 62%), međutim kada su se zavisne varijable grupirale prema cluster analizi postotka otpuštanja mesnog soka ukupna točnost porasla je na oko 77%. Primjenom prve diskriminantne analize statistički značajne razlike (p<0.05) između grupa „ vodnjikavo“ i „ normalno“ meso utvrđene su jedino za pH24 i WHC vrijednosti, dok je primjenom druge diskriminantne analize statistički značajna razlika (p<0.05) između grupa utvrđena samo za vrijednosti pH45, dok se ostali prediktori otpuštanja mesnog svojstva nisu međusobno statistički značajno razlikovali (p>0.05).
svinjsko meso ; svojstva kvalitete mesa ; predviđanje ; diskriminacijske grupe
nije evidentirano
engleski
Discrimination of pork samples according to drip loss
nije evidentirano
pork ; meat quality traits ; prediction ; discrimination groups
nije evidentirano