Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328326

Razmatranja mogućnosti o izboru sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru


Podolnjak, Robert
Razmatranja mogućnosti o izboru sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru // Informator : instruktivno-informativni list za ekonomska i pravna pitanja, 5526 (2007), 1-3 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Razmatranja mogućnosti o izboru sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru
(Consideration of the possibility of electing judges of the Constitutional Court of the Republic of Croatia by a two-thirds majority in the Croatian parliament)

Autori
Podolnjak, Robert

Izvornik
Informator : instruktivno-informativni list za ekonomska i pravna pitanja (0537-6645) 5526 (2007); 1-3

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Ustavni sudovi; Ustavni sud Republike Hrvatske; izbor; ustavne promjene
(Constitutional courts; Constitutional court of the Republic of Croatia; election; constitutional changes)

Sažetak
Komparativna analiza izbora ustavnih sudaca u europskim državama pokazuje da postoje dva temeljna opredjeljenja – jednim se nastoji omogućiti izbor sudaca koji neće biti ovisni za svoj izbor jednom ogranku vlasti pa u izboru sudaca sudjeluje više ogranaka vlasti, najčešće izvršni i zakonodavni, a ponekad i sudbeni. U onim državama gdje je parlament jedino tijelo koje sudjeluje u izboru ustavnih sudaca odluka se ne prepušta običnoj parlamentarnoj većini, već se traži u pravilu dvotrećinska većina, odnosno ista većina koja se traži za ustavne promjene u tim državama. Također je pravilo de se suci ustavnih sudova biraju na jedan duži mandat, bez prava reizbora. U radu se također analizira različitost američkog izbora sudaca Vrhovnog suda u odnosu na europski model izbora ustavnih sudaca. Autor zaključuje da je Hrvatska jedna od rijetkih država u kojima je izbor ustavnih sudaca prepušten najblažoj kvalificiranoj parlamentarnoj većini (većina od ukupnog broja zastupnika), a u izboru ne sudjeluje neki drugi ogranak vlasti. Stoga se autor zalaže za takve promjene Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske prema kojima će se suci Ustavnog suda birati dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika u Hrvatskom saboru, ne bi smjeli imati pravo reizbora na tu dužnost, a njihov mandat bio bi produžen sa sadašnjih 8 na 10 do 12 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661428-2502 - Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija RH u razvojnoj perspektivi (Branko Smerdel, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Robert Podolnjak, (279311)