Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka (CROSBI ID 137718)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Dobranić, Vesna ; Samardžija, Marko ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Resanović, Ružica ; Selec, Anica ; Maćešić, Nino Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka // Veterinarska stanica, 38 (2007), 6; 337-343

Podaci o odgovornosti

Dobranić, Vesna ; Samardžija, Marko ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Resanović, Ružica ; Selec, Anica ; Maćešić, Nino

hrvatski

Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godišnjeg doba na mikrobiološku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka. Mlijeko je sakupljano od 500 proizvođača svaki dan u za to izgrađenim objektima &#171; sabiralištima&#187; koja su opremljena uređajima za hlađenje mlijeka. U mljekaru je mlijeko dopremljeno posebnim cisternama iz kojih su prije istakanja uzeti uzorci za potrebe laboratorijskih pretraga. U periodu od jedne godine mlijeko je uzimano iz cisterne svakih sedam dana po tri puta te je ukupno analizirano 144 skupnih uzoraka sirovog mlijeka Nakon uzimanja &#171; tura&#187; proveli smo bakteriološku pretragu uzorka mlijeka pri čemu u utvrđivani sljedeći mikroorganizmi: ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, Salmonela spp., Enterobacteriae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus te kvasci i plijesni. Zimi smo ustanovili najveći prosječni ukupni broj mikrorganizama u mlijeku (2.441.154/mL) u odnosu na ostala godišnja doba. Prosječni broj enterobakterija bio je najviši ljeti (472.026/mL), a najniži u jesen (191.424/mL). Prosječni broj E. coli iznosio je od najvećeg (3.054/mL) zimi do najmanjeg od (1.542/mL) u jesen. Najmanji broj (99/mL) S. aureus utvrdili smo ljeti, a najviši (1.594/mL) u proljeće. Vrijednosti kvasaca i plijesni kretale su se od najviših (79.982/mL) ljeti do najniže vrijednosti (2.800/mL) u jesen. Usporedbom dobivenih rezultata za broj bakterija u mlijeku s obzirom na godišnja doba, ustanovili smo značajno veći ukupan broj bakterija (P < 0, 05) u zimskom periodu u odnosu na druga godišnja doba. Međutim, broj enterobakterija, E. coli, S. aureus te kvasaca i plijesni nije se značajno razlikovao među godišnjim dobima (P > 0, 05).

krava; mlijeko; mikrobiološka kakvoća

nije evidentirano

engleski

The Influence of the Season to the Microbiology Quality of Fresh Cow Milk

nije evidentirano

cow; milk; microbiological quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38 (6)

2007.

337-343

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Veterinarska medicina