Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327492

Utjecaj temperature i relativne vlažnosti zraka na pojavu nedostatka kalcija u plodu rajčice (Lycopersicon esculentum (Mill.)


Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Teklić, Tihana; Bilajac, R.; Tolušić, Maja
Utjecaj temperature i relativne vlažnosti zraka na pojavu nedostatka kalcija u plodu rajčice (Lycopersicon esculentum (Mill.) // Agronomski glasnik - Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, LXIX (2007), 6; 473-482 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj temperature i relativne vlažnosti zraka na pojavu nedostatka kalcija u plodu rajčice (Lycopersicon esculentum (Mill.)
(Influence of temperature and relative air humidity on calcium deficiency in tomato fruit (Lycopersicon esculentum (Mill.))

Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Teklić, Tihana ; Bilajac, R. ; Tolušić, Maja

Izvornik
Agronomski glasnik - Glasilo Hrvatskog agronomskog društva (0002-1954) LXIX (2007), 6; 473-482

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
BER; plastenik; rajčica; relativna vlažnost zraka; temperature
(BER; greenhouse; relative air humidity; temperature; tomato)

Sažetak
Među značajne poremećeje ubraja se vršna trulež ploda (BER) čiji je uzrok nedostatak kalcija. Pored niza faktora (transpiracija, visoka koncentracija NH+4, K+ i Mg+2 u medijima rasta, visoka pH vrijednost i dr.) koji indirektno uzrokuju pojavu BER-a, visoka temperatura i niska relativna vlažnost zraka mogu direktno utjecati na pojavu nedostatka kalcija u plodu rajčice. Ovo istraživanje je pokazalo kako temperatura u plasteniku iznad 28 stupnjeva C i relativna vlažnost zraka niža od 65% pogoduje pojavi BER-a na plodovima rajčice. U ovom slučaju u fazi osme i devete etaže uzgoja bilo je oštećeno 65% plodova, a kod temperature od 33 do 38 stupnjeva C i relativne vlažnosti zraka 56-60%, bilo je oštećeno i do 85% tehnološki zrelih plodova rajčice. Može se zaključiti, da se unatoč adekvatnoj opskrbi tla i optimalnoj koncentraciji Ca u listu i stabljici, a u vrijeme visokih temperatura i niske relativne vlažnosti zraka, ipak pojavljuje nedostatak Ca u plodovima i rezultira pojavom BER-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Tihana Teklić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • Food Sci.&Tech.Abs.