Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327199

Kakvoća različitih sorti ozime pšenice


Debelić, Ivana; Drezner, Georg; Lenart, Lidija; Jukić, Marko
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2007. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice
(Quality of different winter wheat cultivars)

Autori
Debelić, Ivana ; Drezner, Georg ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2007, 112-112

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24. -27. 10. 2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pšenične sorte; udio proteina; vlažni gluten; broj padanja; gluten indeks; vrijednost sedimentacije
(Wheat cultivars; hectolitre weight; protein content; wet gluten; gluten index; falling number; gluten index; sedimentation value)

Sažetak
Pšenica je primarna ratarska kultura u mlinarskoj proizvodnji brašna. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kakvoću starijih (priznatih do 1980.) i novijih (priznatih poslije 1980.) sorti pšenice prema indirektnim pokazateljima kakvoće: hektolitarskoj masi, udjelu proteina, sedimentacijskoj vrijednosti, količini vlažnog glutena, gluten indeksu i broju padanja. U radu je ispitano petnaest različitih uzoraka pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Dobiveni rezultati ispitivanih uzoraka pokazali su da postoji značajna razlika između udjela i sedimentacijske vrijednosti proteina, te količine vlažnog glutena i gluten indeksa starijih i novijih sorti pšenice. Novije sorte pšenice priznate nakon 1980. su bolje pecivne kakvoće obzirom na veću prosječnu vrijednost gluten indeksa (82) kao pokazatelja kakvoće glutena, za razliku od najstarijih sorti (Sirban prolifik i Osječka šišulja) koje s udjelom proteina >18 % i količinom vlažnog glutena >45, 0 % imaju gluten indeks <60 tj. ispod optimalne vrijednosti za krušne pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Alojzije Lalić, )
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Georg Drezner, )
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Daliborka Koceva Komlenić, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek