Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice (CROSBI ID 533999)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Sabo, Mirjana
hrvatski
Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice
Utjecaj reducirane obrade tla na reološka svojstva pšenice uključuju farinografske, ekstenziografske i amilografske parametre. U proizvodnji pšenice primijenjeno je osam različitih sistema obrade na jednom eksperimentalnom polju na lokalitetu u regionu Baranja, sjeveroistočna Hrvatska tijekom 2002, 2003 i 2004 godine. Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice nije bio značajan u drugoj (2003) i trećoj (2004) godini. Međutim, u trogodišnjem prosjeku utjecaj reducirane obrade nije pokazao statistički značajne razlike u farinografskim parametrima, osim na stabilnost tijesta. Suprotno tome, utjecaj godine bio je statistički vrlo značajan na sve farinografske parametre. Interakcija godina i reducirana obrada bila je značajna za razvoj tijesta, rezistentnost i kvalitetni broj. U sve tri godine istraživanja utjecaj godine bio je značajan i vrlo značajan za sve ekstenziografske parametre. Interakcija godina x reducirana obrada bila je značajna za rastezljivost tijesta, dok reducirana obrada nije imala značaja. U trogodišnjem prosjeku reducirana obrada nije pokazala značajne razlike u amilografskim parametrima, osim na početak bubrenja. DH, CH, CWDS, CwNs i CsNw produciraju jednako kvalitetna reološka svojstva pšenice i neznatno bolja od konvencionalne obrade, te se ovi sistemi obrade mogu primijeniti kao jedna od zamjena u proizvodnji pšenice.
reducirana obrada ; ozima pšenica ; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of reduced tillage on wheat rheological properties
nije evidentirano
reduced tillage ; winter wheat ; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
50-50.
2007.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7005-13-9
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno- Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
poster
24.10.2007-27.10.2007
Opatija, Hrvatska