Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327176

Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice


Jug, Danijel; Jug, Irena; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Sabo, Mirjana
Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2007. str. 50-50 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice
(Effect of reduced tillage on wheat rheological properties)

Autori
Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Sabo, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2007, 50-50

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24. -27. 10. 2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Reducirana obrada; ozima pšenica; reološka svojstva
(Reduced tillage; winter wheat; rheological properties)

Sažetak
Utjecaj reducirane obrade tla na reološka svojstva pšenice uključuju farinografske, ekstenziografske i amilografske parametre. U proizvodnji pšenice primijenjeno je osam različitih sistema obrade na jednom eksperimentalnom polju na lokalitetu u regionu Baranja, sjeveroistočna Hrvatska tijekom 2002, 2003 i 2004 godine. Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice nije bio značajan u drugoj (2003) i trećoj (2004) godini. Međutim, u trogodišnjem prosjeku utjecaj reducirane obrade nije pokazao statistički značajne razlike u farinografskim parametrima, osim na stabilnost tijesta. Suprotno tome, utjecaj godine bio je statistički vrlo značajan na sve farinografske parametre. Interakcija godina i reducirana obrada bila je značajna za razvoj tijesta, rezistentnost i kvalitetni broj. U sve tri godine istraživanja utjecaj godine bio je značajan i vrlo značajan za sve ekstenziografske parametre. Interakcija godina x reducirana obrada bila je značajna za rastezljivost tijesta, dok reducirana obrada nije imala značaja. U trogodišnjem prosjeku reducirana obrada nije pokazala značajne razlike u amilografskim parametrima, osim na početak bubrenja. DH, CH, CWDS, CwNs i CsNw produciraju jednako kvalitetna reološka svojstva pšenice i neznatno bolja od konvencionalne obrade, te se ovi sistemi obrade mogu primijeniti kao jedna od zamjena u proizvodnji pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790462-0575 - Reducirana obrada tla i gnojidba za pšenicu i soju u sjeveroistočnoj Hrvatskoj (Ivan Žugec, )
079-0790462-2770 - Model procjene pogodnosti zemljišta za trajne nasade (Vladimir Vukadinović, )
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Daliborka Koceva Komlenić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek