Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice (CROSBI ID 533999)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Sabo, Mirjana Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno- Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 50-50

Podaci o odgovornosti

Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Sabo, Mirjana

hrvatski

Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice

Utjecaj reducirane obrade tla na reološka svojstva pšenice uključuju farinografske, ekstenziografske i amilografske parametre. U proizvodnji pšenice primijenjeno je osam različitih sistema obrade na jednom eksperimentalnom polju na lokalitetu u regionu Baranja, sjeveroistočna Hrvatska tijekom 2002, 2003 i 2004 godine. Utjecaj reducirane obrade na reološka svojstva pšenice nije bio značajan u drugoj (2003) i trećoj (2004) godini. Međutim, u trogodišnjem prosjeku utjecaj reducirane obrade nije pokazao statistički značajne razlike u farinografskim parametrima, osim na stabilnost tijesta. Suprotno tome, utjecaj godine bio je statistički vrlo značajan na sve farinografske parametre. Interakcija godina i reducirana obrada bila je značajna za razvoj tijesta, rezistentnost i kvalitetni broj. U sve tri godine istraživanja utjecaj godine bio je značajan i vrlo značajan za sve ekstenziografske parametre. Interakcija godina x reducirana obrada bila je značajna za rastezljivost tijesta, dok reducirana obrada nije imala značaja. U trogodišnjem prosjeku reducirana obrada nije pokazala značajne razlike u amilografskim parametrima, osim na početak bubrenja. DH, CH, CWDS, CwNs i CsNw produciraju jednako kvalitetna reološka svojstva pšenice i neznatno bolja od konvencionalne obrade, te se ovi sistemi obrade mogu primijeniti kao jedna od zamjena u proizvodnji pšenice.

reducirana obrada ; ozima pšenica ; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of reduced tillage on wheat rheological properties

nije evidentirano

reduced tillage ; winter wheat ; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-50.

2007.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7005-13-9

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno- Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

poster

24.10.2007-27.10.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija