Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 326905

Utjecaj reakcije tla na pomlađivanje jele i bukve u prašumi Čorkova uvala


Bakšić, Darko; Mikac, Stjepan; Pernar, Nikola; Anić, Igor
Utjecaj reakcije tla na pomlađivanje jele i bukve u prašumi Čorkova uvala // Zbornik sažetaka znanstvenoga skupa Prašumski ekosustavi dinarskoga krša i prirodno gospodarenje šumama u Hrvatskoj / Matić, Slavko ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2007. str. 17-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj reakcije tla na pomlađivanje jele i bukve u prašumi Čorkova uvala
(The effects of soil reaction on fir and beech regeneration in the virgin forest of Čorkova uvala)

Autori
Bakšić, Darko ; Mikac, Stjepan ; Pernar, Nikola ; Anić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka znanstvenoga skupa Prašumski ekosustavi dinarskoga krša i prirodno gospodarenje šumama u Hrvatskoj / Matić, Slavko ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2007, 17-19

ISBN
978-953-154-784-0

Skup
Znanstveno savjetovanje Prašumski ekosustavi dinarskoga krša i prirodno gospodarenje šumama u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27-28. 09. 2007.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Prirodno pomlađivanje; pH; Abies alba Mill.; Fagus sylvatica L.; dinarske prašume
(Natural regeneration; pH; Abies alba Mill.; Fagus sylvatica L.; Dinaric virgin forests)

Sažetak
Reakcija tla vrlo je značajno i lako mjerljivo kemijsko svojstvo tla. Mc Bride (1994) pH vrijednost naziva „ master varijablom“ . Poznavanje pH vrijednosti od velikog je značaja za razumijevanje kemijskih procesa u tlu kao što su ionska mobilnost, ravnoteža taloženja i otapanja, kinetika taloženja i otapanja i oksido-redukcijska ravnoteža. Reakcija tla upućuje na recentne pedogenetske procese i dobro oslikava stanje pedofiziografskih značajki tla, kao što su mikrobiološka aktivnost tla, količina i kakvoća organske tvari, stanje i kapacitet izmjenjivih kationa, pristupačnost biljnih hraniva, puferni potencijal tla, oksido-redukcijski procesi, prisutnost toksičnih koncentracija određenih iona (Al, Mn i teški metali), te stabilnost strukturnih agregata. Pojavnost i rasprostranjenost pojedinih biljnih vrsta ovisna je o pH vrijednosti tla. Brojni autori u svojim radovima koriste upravo pH vrijednost za uspostavu veze vegetacija – tlo. Tako Matić (1983) utvrđuje veću pojavnost ponika jele kod niže pH reakcije tla u gospodarskim šumama jele s rebračom u području Gorskog kotara. Cilj rada je analizirati varijabilnost pojave ponika i pomlatka jele i bukve u ovisnosti o pH reakciji površinskog dijela tla u bukovo-jelovim prašumama hrvatskih dinarida. U tu svrhu analizirana je pH vijednost na uzorcima sakupljenim u bukovo-jelovoj prašumi Čorkova uvala u NP Plitvička jezera. Na kvadratnom rasteru dimenzija 5x5 m sakupljeni su kompozitni uzorci tla pomoću sonde na dubini od 10 cm. Na svakom kvadratu utvrđen je broj ponika i pomlatka drvenastih vrsta. Osim toga za svaku plohu procijenjena je i relativna pokrovnost vrsta iz sloja prizemnog rašća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Šumarstvo, BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0682041-1950 - Dinamika obnove bukovo-jelovih prašuma hrvatskih Dinarida (Igor Anić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb