Higijensko značenje histamina u ribi (CROSBI ID 137467)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Vusilović, Renata ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza
hrvatski
Higijensko značenje histamina u ribi
radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Pretraženi uzorci lokardi (n=36), pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Propisane norme, kritične granice količine histamina prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05), kao i mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sPravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (NN RH 99/07).
histamin; riba; temperatura pohrane
nije evidentirano
engleski
Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality
nije evidentirano
histamine; fish; storage temperature
nije evidentirano