Higijensko značenje histamina u ribi (CROSBI ID 348741)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vusilović, Renata
Cvrtila Fleck, Željka
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Higijensko značenje histamina u ribi
U radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05) pretraženi uzorci ribe, pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Činjenica da i kod na izgled besprijekorne ribe može doći do povećanih koncentracija histamina, jedan je od glavnih razloga otrovanja. Propisane norme, kritične granice količine histamina, mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sa Smjernicama o higijeni hrane.
histamin; riba; temperatura pohrane
nije evidentirano
engleski
Hygienic meanining of the histamine in fish
nije evidentirano
histamine; fish; storage temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
18.01.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb