Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Higijensko značenje histamina u ribi (CROSBI ID 348741)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vusilović, Renata Higijensko značenje histamina u ribi / Cvrtila Fleck, Željka (mentor); Zdolec, Nevijo (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2008

Podaci o odgovornosti

Vusilović, Renata

Cvrtila Fleck, Željka

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Higijensko značenje histamina u ribi

U radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05) pretraženi uzorci ribe, pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Činjenica da i kod na izgled besprijekorne ribe može doći do povećanih koncentracija histamina, jedan je od glavnih razloga otrovanja. Propisane norme, kritične granice količine histamina, mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sa Smjernicama o higijeni hrane.

histamin; riba; temperatura pohrane

nije evidentirano

engleski

Hygienic meanining of the histamine in fish

nije evidentirano

histamine; fish; storage temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

18.01.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina