Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo (CROSBI ID 533754)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Hruškar, Miodrag ; Mesić, Josip ; Vulić, Vesna Fluctuation of the Concentration of Sugar and Total Acidity in the Ripening Period of cv. Riesling from Kutjevo Vine-growing District / Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 332-333

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Hruškar, Miodrag ; Mesić, Josip ; Vulić, Vesna

hrvatski

Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo

Na kakvoću uroda grožđa utječu brojni čimbenici od kojih su neki stalni (tlo, sorta, podloga) dok drugi mogu više ili manje varirati. Čimbenici koji mogu u većoj ili manjoj mjeri varirati su klimatski uvjeti pojedine godine, zdravstveno stanje grožđa te provedeni ampelotehnički zahvati tijekom vegetacije. U postizanju kvantitete i kvalitete uroda odlučujuću ulogu imaju klimatski uvjeti tijekom dozrijevanja grožđa. Ako za vrijeme dozrijevanja zavlada dugotrajna suša uz visoke temperature, intenzitet asimilacije se smanjuje i čitav proces dozrijevanja usporava ili prekida. Obilne i nagle kiše nakon suše vrlo su opasne jer uzrokuju pucanje kožice bobice i grožđe napada siva plijesan, a velike količine oborina pri kraju dozrijevanja smanjuju kvalitetu grožđa. Tijekom dozrijevanja grožđa u bobici se nakupljaju šećeri čija koncentracija ovisi o sunčanim danima, naročito tijekom kolovoza i rujna. Usporedo s porastom šećera količina ukupne kiselosti se smanjuje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih prilika u 2006. i 2007. godini na dozrijevanje grožđa Graševine vinogorja Kutjevo. U 2006. godini praćenje dozrijevanja grožđa Graševine iz vinogorja Kutjevo započelo je 30. 08., a 2007. godine praćenje je započelo 23. 08. i u obje godine grožđe je uzorkovano 5 puta do berbe. Nasumce pobrano grožđe ručno je prešano, a u dobivenom moštu analizirane su koncentracije šećera i ukupna kiselost. Usporedo s tim praćene su i klimatske prilike (prosječna mjesečna temperatura i ukupne mjesečne oborine) u vegetacijskom periodu za 2006. i 2007. godinu. Berba grožđa u 2007 godini bila je dva tjedna ranije u odnosu na 2006. godinu uz veću koncentraciju šećera što se može povezati sa većim prosječnim mjesečnim temperaturama u 2007. godini. Ukupna kiselost u 2006. godini bila je nešto niža i brže je opadala tijekom dozrijevanja u odnosu na 2007. godinu. Dobiveni rezultati pokazali su povezanost dozrijevanja grožđa Graševine vinogorja Kutjevo u 2006. i 2007. godini sa klimatskim uvjetima navedenih godina.

graševina ; dozrijevanje grožđa ; koncentracija šećera ; ukupna kiselost ; klimatske

nije evidentirano

engleski

Fluctuation of the Concentration of Sugar and Total Acidity in the Ripening Period of cv. Riesling from Kutjevo Vine-growing District

Na kakvoću uroda grožđa utječu brojni čimbenici od kojih su neki stalni (tlo, sorta, podloga) dok drugi mogu više ili manje varirati. Čimbenici koji mogu u većoj ili manjoj mjeri varirati su klimatski uvjeti pojedine godine, zdravstveno stanje grožđa te provedeni ampelotehnički zahvati tijekom vegetacije. U postizanju kvantitete i kvalitete uroda odlučujuću ulogu imaju klimatski uvjeti tijekom dozrijevanja grožđa. Ako za vrijeme dozrijevanja zavlada dugotrajna suša uz visoke temperature, intenzitet asimilacije se smanjuje i čitav proces dozrijevanja usporava ili prekida. Obilne i nagle kiše nakon suše vrlo su opasne jer uzrokuju pucanje kožice bobice i grožđe napada siva plijesan, a velike količine oborina pri kraju dozrijevanja smanjuju kvalitetu grožđa. Tijekom dozrijevanja grožđa u bobici se nakupljaju šećeri čija koncentracija ovisi o sunčanim danima, naročito tijekom kolovoza i rujna. Usporedo s porastom šećera količina ukupne kiselosti se smanjuje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih prilika u 2006. i 2007. godini na dozrijevanje grožđa Graševine vinogorja Kutjevo. U 2006. godini praćenje dozrijevanja grožđa Graševine iz vinogorja Kutjevo započelo je 30. 08., a 2007. godine praćenje je započelo 23. 08. i u obje godine grožđe je uzorkovano 5 puta do berbe. Nasumce pobrano grožđe ručno je prešano, a u dobivenom moštu analizirane su koncentracije šećera i ukupna kiselost. Usporedo s tim praćene su i klimatske prilike (prosječna mjesečna temperatura i ukupne mjesečne oborine) u vegetacijskom periodu za 2006. i 2007. godinu. Berba grožđa u 2007 godini bila je dva tjedna ranije u odnosu na 2006. godinu uz veću koncentraciju šećera što se može povezati sa većim prosječnim mjesečnim temperaturama u 2007. godini. Ukupna kiselost u 2006. godini bila je nešto niža i brže je opadala tijekom dozrijevanja u odnosu na 2007. godinu. Dobiveni rezultati pokazali su povezanost dozrijevanja grožđa Graševine vinogorja Kutjevo u 2006. i 2007. godini sa klimatskim uvjetima navedenih godina.

riesling ; ripening of grape ; concentration of sugar ; total acidity ; climate conditions

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

332-333.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008)

poster

18.02.2008-21.02.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)