Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja (CROSBI ID 533649)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krešimir Salajpal, Danijel Karolyi, Vesna Kantura, Srebrenka Nejedli, Marija Đikić
hrvatski
Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja
U radu su analizirana histokemijska i histomorfološka svojstva (udio i promjer crvenih sporo kontrahirajućih oksidativnih (SO), bijelih brzo kontrahirajućih glikolitičkih (FG) i brzo kontrahirajućih oksidativno-glikolitičkih (FOG) vlakana) u dugom leđnom mišiću (MLD) te kakvoća mesa (pHi, pHu, L*, a*, b*) u svinja Crne slavonske pasmine (CS, n=19) u odnosu na moderne križance (Veliki jorkšir x Švedski landras x Durok ; K, n=8). CS (prosječne tjelesne mase 153, 8 kg i starosti 18 mjeseci) i K (prosječne tjelesne mase 182, 1 kg i starosti 18 mjeseci) svinje su utovljene u jednakim uvjetima držanja i hranidbe na otvorenom. Rezultati pokazuju da u obje skupine svinja u MLD-u dominiraju FG vlakna velikog promjera (zauzimaju oko 69 % u CS i 75, 8% u K ukupne površine presjeka mišića). Manji udio FG vlakana (69, 10 u CS prema 76, 5 % u K) kao i njihov manji promjer (68, 5 u CS prema 72, 10 μ m u K) utvrđen je u CS u odnosu na K (P<0, 05). Također u CS je utvrđen veći udio SO (11, 7 prema 8, 4 % ; P<0, 01) i FOG (19, 6 prema 15, 8 % ; P<0, 01) vlakana u odnosu na K svinje. Promjer SO vlakana bio je manji u CS (64, 0 μ m) u odnosu na K (67, 5 μ m ; P<0, 05) dok se ta razlika u promjeru FOG nije utvrđena. Utvrđene vrijednosti parametara boje i pH bile su unutar granica normalnih vrijednosti. U CS su utvrđene veće vrijednosti pHu (5, 80 prema 5, 69 ; P<0, 05) te manje vrijednosti parametara a* (9, 27 prema 12, 60 ; P<0, 01) i b* (6, 22 prema 3, 04 ; P<0, 01) u odnosu na K tovljenike.
Crna slavonska svinja; svojstva mišićnih vlakana; kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
Muscle Fiber Characteristics and meat quality of Black Slavonian Pig
nije evidentirano
Black Slavonian Pig; muscle fiber characteristics; meat quality traits
nije evidentirano
Podaci o prilogu
246-247-x.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-66-0
Podaci o skupu
43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska