Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324658

Gravitacija bolnički liječenih pacijenata u RH


Tomić, Branimir; Ivičević Uhernik, Ana
Gravitacija bolnički liječenih pacijenata u RH // VI. kongres menadžmenta u zdravstvu. Sažeci radova
Zagreb, Hrvatska, 2006. str. 18-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Gravitacija bolnički liječenih pacijenata u RH
(Gravitation of hospital patients in Croatia)

Autori
Tomić, Branimir ; Ivičević Uhernik, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
VI. kongres menadžmenta u zdravstvu. Sažeci radova / - , 2006, 18-19

Skup
VI. kongres menadžmenta u zdravstvu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.01.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Gravitacije; bolnički liječeni pacijenti; Hrvatska
(Gravitation; hospital patients; Croatia)

Sažetak
Uvod: Raspodjela broja hospitalizacija između kliničkih, općih te specijalnih bolnica jedan je od iznimno važnih aspekata funkcioniranja zdravstvenog sustava. Jedan od ciljeva djelotvornog upravljanja zdravstvom je postići optimalnu raspodjelu hospitalizacija pacijenata između kliničkih, općih i specijalnih bolnica sa ciljem postizanja što povoljnijih ishoda liječenja, optimalnog korištenja ljudskih i materijalnih resursa te minimiziranja troškova. Pretpostavka za moguće intervencije na ovom području je analiza trenutnog stanja, tj. raspodjele hospitalizacija na području Republike Hrvatske, kako u cjelini, tako i u pojedinim županijama. Metode: U analizi su korišteni podaci za 2004. godinu iz statistike stacionarno liječenih bolesnika u RH koju prikuplja i vodi Služba za socijalnu medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a baziraju se na BSO obrascima koje ispunjavaju i dostavljaju bolnice. Rezultat: Od ukupnog broja hospitalizacija u RH tijekom 2004. godine, 49 % hospitalizacija ostvareno je u kliničkim bolnicama, 43 % u općim bolnicama, a 7 % u specijalnim bolnicama. Između županija postoje velike razlike: - udjeli hospitalizacija u kliničkim bolnicama kreću se od 9 % (Varaždinska županija) do 93 % (Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija), - udjeli hospitalizacija u općim bolnicama iznose od 4 % (Primorsko-goranska županija) do 86 % (Brodsko-posavska i Međimurska županija) - udjeli hospitalizacija u specijalnim bolnicama kreću se od 2 % (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska županija) do 15 % (Krapinsko-zagorska županija) Zaključak: Udio hospitalizacija u kliničkim, općim i specijalnim bolnicama u ukupnom broju hospitalizacija jako se razlikuje između županija. Neki od uzroka su različita raspodjela bolničkih ustanova na području RH pa je tako u županijama sa kliničkim bolnicama i onima koje su u blizini, znatno veći udio hospitalizacija u kliničkim bolnicama koje obavljaju velik dio funkcije općih bolnica. Udio hospitaliziranih u specijalnim bolnicama također je znatno veći u županijama u kojima se takve bolnice nalaze ili su u blizini, što upućuje da se u županijama bez takvih bolnica ti pacijenti češće liječe u kliničkim ili općim bolnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Citiraj ovu publikaciju

Tomić, Branimir; Ivičević Uhernik, Ana
Gravitacija bolnički liječenih pacijenata u RH // VI. kongres menadžmenta u zdravstvu. Sažeci radova
Zagreb, Hrvatska, 2006. str. 18-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Tomić, B. & Ivičević Uhernik, A. (2006) Gravitacija bolnički liječenih pacijenata u RH. U: VI. kongres menadžmenta u zdravstvu. Sažeci radova.
@article{article, year = {2006}, pages = {18-19}, keywords = {gravitation, hospital patients, Croatia}, title = {Gravitation of hospital patients in Croatia}, keyword = {gravitation, hospital patients, Croatia}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }