Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324600

Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji


Luković, Zoran; Uremović, Marija; Konjačić, Miljenko; Kos, Ivica; Uremović, Zvonimir
Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji // Book of abstracts Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture. / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2008. str. 241-242 (demonstracija, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj genotipa i načina držanja na proizvodna svojstva svinja u alternativnoj proizvodnji
(Effect of Genotype and Rearing System on Production Traits in Alternative Pig Production)

Autori
Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Konjačić, Miljenko ; Kos, Ivica ; Uremović, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture. / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2008, 241-242

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18-21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Demonstracija

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Svinje; genotip; način držanja; kakvoća mesa
(Pigs; genotype; rearing system; meat quality)

Sažetak
Cilj rada je bio analizirati utjecaj genotipa i načina držanja na klaonička i svojstva kakvoće mesa svinja u alternativnoj proizvodnji. Pokusni plan uključuje 10 životinja po genotipu i načinu držanja. Statistički model sadrži sistematske utjecaje: genotip sa dva nivoa (crna slavonska &#8211; CS i njezini križanci s durokom - CSxD), način držanja sa dva nivoa (zatvoreni i držanje na otvorenom) te masu hladnih polovica kao kovarijablu. Interakcije između sistematskih utjecaja nisu bile značajne. Duljina trupa je bila duža u križanaca nego u tovljenika čiste crne slavonske, dok način držanja nije utjecao na duljinu trupa. Nije utvrđena razlika između genotipova, kao niti između načina držanja s obzirom na duljinu polovica. I križanci CSxD u odnosu na čistu CS, kao i svinje držane na otvorenom u odnosu na one držane u zatvorenom imale su tanju leđnu slaninu (P<0, 0001). Dubina mišića je bila veća u križanaca CSxD (P<0, 05), dok način držanja nije utjecao na dubinu mišića. Masa buta dobiven disekcijom, masa buta obrađen u tipu slavnoske šunke te masa suhe šunke je bila veća u križanaca nego u čiste CS pasmine. Genotip nije utjecao na pH1 mjeren u M. longissimus, te na pH1 i pH24 mjereni u M. semimembranosus. U svinja držanih na otvorenom, pH24 izmjeren u M. semimembranosus je bio viši nego u svinja držanih u zatvorenom (P<0, 0001). Parametar boje a* je bio niži u križanaca CSxD nego u čistih CS svinja. Svi parametri boje (L*, a* i b*) su bili niži u svinja koje su držane na otvorenom (P<0, 0001).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA