Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda (CROSBI ID 533531)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Uremović, Marija ; Luković, Zoran ; Uremović, Zvonimir ; Jedrejčić, Alfredo ; Božac, Romano
hrvatski
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda
Cilj rada je ustanoviti tovna i klaonička svojstva, te svojstva kakvoće mišićnog tkiva svinja tovljenih do velike tjelesne mase. U tovu od 30, 4 kg do 189, 5 kg ostvaren je dnevni prirast 671 g i konverzija hrane 4, 20 kg. Kakvoća polovica procijenjena je debljinom slanine od 29 mm i dubinom M. longissimus dorsi (MLD) od 83, 6 mm. Kakvoća mišićnog tkiva ustanovljena je određivanjem pH mesa, boje mesa i sposobnosti mesa za vezanjem vode u M. semimembranosus. pH1 i pH2 iznosili su 6, 40 i 5, 80, boja mesa (L*) 46, 12, a sposobnost vezanja vode 3, 72 %. Ostvareni prirast, svojstva polovica i svojstva mišićnog tkiva mogu se smatrati zadovoljavajućim, a konverzija hrane previsokom.
teške svinje; dnevni prirast; konverzija hrane; kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
Results of Pig Fattening in the Production of Autochthonous Istrian Products
nije evidentirano
heavy pig; daily gain; food conversion ratio; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
830-833-x.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture
poster
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska