Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov (CROSBI ID 533502)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Opačak, Anđelko ; Florijančić, Tihomir ; Stević, Ivan ; Slačanac, Darko ; Župan, Boris Technological and economic aspects of consumer carp production for summer fishing / Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 197-198

Podaci o odgovornosti

Opačak, Anđelko ; Florijančić, Tihomir ; Stević, Ivan ; Slačanac, Darko ; Župan, Boris

hrvatski

Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov

Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.

šaran ; ljetni ribolov ; ekonomičnost proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Technological and economic aspects of consumer carp production for summer fishing

Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.

carp ; summer fishing ; cost-effectiveness of production

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

197-198.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

predavanje

18.02.2008-21.02.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)