Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov (CROSBI ID 533502)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Opačak, Anđelko ; Florijančić, Tihomir ; Stević, Ivan ; Slačanac, Darko ; Župan, Boris
hrvatski
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov
Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.
šaran ; ljetni ribolov ; ekonomičnost proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Technological and economic aspects of consumer carp production for summer fishing
Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.
carp ; summer fishing ; cost-effectiveness of production
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
197-198.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Milan Pospišil
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-66-0
Podaci o skupu
43.HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska