Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Populacijska struktura i karakterizacija sojeva gljive Cryphonectria parasitica (Murr) Barr (CROSBI ID 760824)

Druge vrste radova | izvještaj

Ćurković Perica, Mirna ; Novak-Agbaba, Sanja Populacijska struktura i karakterizacija sojeva gljive Cryphonectria parasitica (Murr) Barr // trilateralni projekt. 2008.

Podaci o odgovornosti

Ćurković Perica, Mirna ; Novak-Agbaba, Sanja

hrvatski

Populacijska struktura i karakterizacija sojeva gljive Cryphonectria parasitica (Murr) Barr

Shannon-Weaver-ov indeks za populacije gljive C. parasitica na području Hrvatske i Slovenije iznose 1, 69, odnosno, 1, 85 što ukazuje na veliku raznolikost vc tipova koja se može usporediti s raznolikošću vc tipova u populacijama sjeverne Italije. Prisutnost oba MAT tipa u populacijama gljive Cryphonectria parasitica na području Hrvatske i Slovenije ukazuje na spolni način razmnožavanja. Populacije gljive na području Hrvatske i Slovenije pokazuju potencijal za povećanje broja vc tipova, rekombinacijom ili imigracijom iz susjednih područja s velikom vc raznolikošću (Bosna i Hercegovina, sjeverna Italija). Rekombinacijom između vic lokusa u populacijama Hrvatske i Slovenije broj vc tipova mogao bi se povećati na 32, odnosno 64. Hipovirus je vrlo raširen u populacijama gljive C. parasitica na području Hrvatske i Slovenije. Svi nađeni hrvatski i slovenski hipovirusi su vrlo slični i pripadaju podtipu I CHV-1. Toj istoj vrsti virusa pripadaju i virusni izolati iz drugih europskih zemalja, a podtip I pronađen je u Italiji, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj.

Castanea sativa; Cryphonectria parasitica; epidemiologija; hipovirulentnost

nije evidentirano

engleski

Population structure and characterization of the fungus Cryphonectria parasitica (Murr) Barr

nije evidentirano

Castanea sativa; Cryphonectria parasitica; epidemiology; hypovirulence

nije evidentirano

Podaci o izdanju

trilateralni projekt

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Šumarstvo, Biologija